Wednesday, July 4, 2007

Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι..

Προτού προχωρήσετε στην ανάγνωση των παρακάτω γραμμών, πρέπει οπωσδήποτε να δαπανήσετε 2 λεπτάκια και να διαβάσετε το κείμενο στο κάτω μέρος του άρθρου, που περιγράφει μια τυπική ημέρα στην Βουλή, κατά την διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίασης κατά την οποία ανταλλάσσονται τυπικές κουβέντες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το διαβάσατε; Ωραία. Ξεπερνώντας κάποιες αντιπολιτευτικές «κορώνες» της Ελευθεροτυπίας (από τότε που έφυγε ο Φυντανίδης, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, άκου «ο ποιητής Βύρωνας Πολύδωρας» σε πολιτικό ρεπορτάζ..), αυτό που μου έμεινε ήταν ότι αν βρισκόταν κάποιος χριστιανός να «γυρίσει» τις στιχομυθίες σε ταινία, το «Παρα πέντε» θα αποτελούσε ευχάριστη ανάμνηση.

«Δεν έχετε τσίπα»
«Να φύγετε όλοι»
«Εγώ δεν κρύβομαι»

Και όλα αυτά σε μια συνεδρίαση που αναλώθηκε κυρίως στην καταστροφή στην Πάρνηθα (η οποία παρεμπιπτόντως έχει πάρει διαστάσεις mass hype, να δούμε θα βγει τίποτα καλό;). Ο Κωστάκης ευχαρίστησε τους υπουργούς τους για τις υπηρεσίες τους και δήλωσε ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε η πρώτη τους προτεραιότητα που ήταν να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές (αφού ζούμε να λέμε και ευχαριστώ). Ο Γιωργάκης προέτρεψε την κυβέρνηση να πάει να περπατήσει στον τόπο της καταστροφής-όπως έκανε αυτός- και να τυπωθούν και να μοιραστούν οι δηλώσεις Πολύδωρα (θέσεις που βρίθουν από βιώσιμες προτάσεις και λύσεις). Εδώ ο κόσμος χάνεται και "αυτό" που σέρνει καράβι χτενίζεται.Κορυφαία στιγμή αναμφίβολα η απάντηση Παυλόπουλου σε επίθεση Παπανδρέου ότι «κρύβεται». Μέσα από τα μαγικά μονοπάτια της σκέψης του Π(ρ)οκοπίκου συνδέθηκαν η φωτιά στην Πάρνηθα, το «κρυφτό» και η συμπεριφορά του Γιωργάκη στην υπόθεση Οτσαλάν!!!. Η πολιτική επιχειρηματολογία του ανδρός ανασταίνει και λοβοτομημένο.

Και τώρα πείτε μου. Αυτούς θα προσπαθήσουμε να «πιέσουμε» και να ευαισθητοποιήσουμε με την συγκέντρωση στο Σύνταγμα; (έλα τώρα που δεν έχετε πάρει το spamaki για την συγκέντρωση). Πραγματικά, υπάρχει έστω και ένας που να διατηρεί έστω και ένα ψήγμα αισιοδοξίας ότι η υφιστάμενη ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί να δώσει, έστω και υποτυπωδώς, λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα;

Γιατί ρε πισωγλέντη μου να είμαστε τόσο μαζοχιστές; Γιατί μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη επίδειξη ανευθυνότητας και ανικανότητας εμείς απλά να αυξάνουμε τα επίπεδα ανοσίας μας; Είναι φανερό πλέον στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει ούτε καν το «πιάσαμε τον πάτο του βαρελιού, δεν μπορούμε να πάμε χειρότερα».

Οι πολιτικοί μας δεν χρειάζονται «ταρακούνημα». Χρειάζονται ξερίζωμα. Και από την στιγμή που δεν υπάρχει υφιστάμενος πολιτικός σχηματισμός που να παρέχει έστω και ενδείξεις τέτοιας δυνατότητας και επίσης δεν έχω υπό τις διαταγές μου καμιά εκατοστή τανκς (οι αριστερές πεποιθήσεις είναι κάλυψη-απόκρυψη, κάνε με για μια μέρα πρωθυπουργό και θα σου δείξω εγώ), λέω να τα ρίξω στην «τρελλή».

Εκλογές δεν έρχονται; Πως θα σας φαινόταν π.χ ένα 15% «άκυρο»; Έτσι υπάρχει περίπτωση όσοι ευαισθητοποιήθηκαν (και φυσικά εννοώ πολίτες) με το θέμα της Πάρνηθας να ευαισθητοποιηθούν και με την πολιτική κατάντια η οποία είναι η γενεσιουργός αιτία….


Υ.Γ Το άκυρο απλά μου ήρθε πρώτο στο μυαλό λόγω του μεγαλύτερου ειδικού βάρους. Μια πιο ήπια προσέγγιση θα είχε για αφετηρία της μια συγκέντρωση χωρίς πολιτικό χαρακτήρα και αιτήματα που θα είχε ως κεντρικό μήνυμα το «Ουστ». Κάθε πρόταση καλοδεχούμενη
Με φόντο τις καταστροφικές φωτιές σε σύγκρουση κορυφής Καραμανλή - Παπανδρέου, εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή χθες.

Γιώργος: Κάντε, επιτέλους, εξεταστική για όλα να τελειώνουμε«Δεν έχετε τσίπα ούτε εσείς ούτε η κυβέρνησή σας», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό και εξαπέλυσε επίθεση εφ' όλης της ύλης ζητώντας εκλογές.Ο Κ. Καραμανλής απάντησε, ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με «στιβαρό χέρι» χωρίς να κάνει έστω και έμμεση αναφορά στον χρόνο των εκλογών. Υποστήριξε με αλαζονεία ότι για τον θάνατο της Πάρνηθας φταίει ο καύσωνας και ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και σε μια κίνηση αντιπερισπασμού κατήγγειλε τον στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, που υπήρξε πρόεδρος Ταμείου, για τα ομόλογα.«Ντροπή σας, πέστε ναι στην εξεταστική και να τα δούμε όλα», του απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Το οικογενειακό εισόδημα, που ήταν το θέμα της συζήτησης ημερήσιας διάταξης, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να επιφυλάσσει κάποια είδηση.«Είσασταν μακρυά»Οι δηλώσεις-φωτιά του ποιητή Βύρωνα Πολύδωρα των τελευταίων ημερών ήταν βούτυρο στο ψωμί του Γ. Παπανδρέου. Επικαλέστηκε τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης «μπορούν τα οικονομικά να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;». «Την επόμενη φορά που θα παριστάνετε τον οικολόγο κ. Καραμανλή και θα επιδεικνύετε τις ευαισθησίες σας σε διάφορα συνέδρια, τυπώστε αυτή τη δήλωση και μοιράστε την», είπε. «Διότι δεν έχετε τσίπα, κ. Καραμανλή. Δεν έχει τσίπα η κυβέρνησή σας».«Ντροπή σας», του φώναξαν βουλευτές της Ν.Δ. «Εσείς να ντρέπεστε», απάντησε ο Παπανδρέου. «Εσείς να ντρέπεστε. Πηγαίνετε να περπατήσετε, εγώ πήγα. Εσείς δεν τα ακούσατε, γιατί ως συνήθως, κρατηθήκατε μακριά από την εικόνα της κασταστροφής, μήπως σας βλάψει την εικόνα. Απών από το πεδίο της αναμέτρησης, όπως πάντα».

Καραμανλής: Εφταιγε πάλι η ζέστη και οι πολλές φωτιέςΟ πρωθυπουργός κάλυψε και τους τρεις υπουργούς του, τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον Δημήτρη Σιούφα και τον Προκόπη Παυλόπουλο που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης. Ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων τους. «Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για την εποχή κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο», είπε. «Η διάρκεια του καύσωνα ήταν η πιο μακρά που γνώρισε ο τόπος. Στην αιχμή του -και μέσα σε τρεις ημέρες- ξέσπασαν πάνω από 300 πυρκαγιές. Βρεθήκαμε απέναντι σε κινδύνους τεράστιων φυσικών καταστροφών και μεγάλων ζημιών σε περιουσίες συμπολιτών μας. Προτεραιότητά μας ήταν να μη φτάσουν οι φωτιές στα σπίτια, να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές», τόνισε.«Η αντίληψή σας είναι το κυρίαρχο πρόβλημα», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η αντίληψή σας για το κράτος και την ευθύνη απέναντι στον δημόσιο πλούτο. Και συνοψίζεται από τον κ. Πολύδωρα, ο οποίος δηλώνει "την πατήσαμε", ενώ παράλληλα συμμετείχε σε κομματική φιέστα για την πρόσληψη των αγροφυλάκων. Την πάτησε και ο κ. Παυλόπουλος, που υποτίθεται ότι συντόνιζε την όλη επιχείρηση. Την πάτησε ο κ. Σιούφας, που δεν εγγυήθηκε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ευχαριστημένος που η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρεύμα στους πολίτες. Την πάτησαν οι τρεις πυλώνες του καραμανλισμού. Δεν σας ζητώ να τους αποπέμψετε γιατί σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας αποπέμψει όλους».Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρισκόταν καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ στο γραφείο του και συντόνιζε την επιχείρηση. «Εγώ δεν κρύβομαι», τόνισε. Και κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι αυτός, όταν ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κρυβόταν και δεν στήριζε τους συναδέλφους του, όπως έκανε με τον Πάγκαλο με την υπόθεση Οτσαλάν.Υπήρξε ανταλλαγή πυρών με θέμα αμαρτωλές τροπολογίες. Ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την τροπολογία Μπασιάκου, που έκλεινε το μάτι σε όσους είχαν αυθαίρετα και η οποία αποσύρθηκε έπειτα από παρέμβαση του Γιώργου Σουφλιά.Ο Κώστας Καραμανλής τού απάντησε με μία άλλη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. «Στην πρώτη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου του '95 κάηκαν 66.000 στρέμματα, τα οποία κρίθηκαν αναδασωτέα με βάση το Σύνταγμα», είπε. «Τρεις μήνες μετά όμως, το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδάσωση της Πεντέλης εξαιρούσε πάνω από 15.000 στρέμματα».Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανακόψει την εκροή ψήφων δυσαρέσκειας προς το ΠΑΣΟΚ. «Οφείλουμε όλοι να ενώνουμε τις δυνάμεις και να αναπτύσσουμε κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε. «Δεν συμβάλλει κανείς εθελοτυφλώντας, ούτε υποχωρώντας. Δεν υπάρχουν ψήφοι στις φυσικές καταστροφές και τον ανθρώπινο πόνο. Εκτίθενται όσοι θα θελήσουν να τις αναζητούν εκεί».«Δεν έχει νόημα να σας ζητήσω να αποπέμψετε τους υπουργούς σας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχει κανένα νόημα αν θα κάνετε ανασχηματισμό, για να ανακυκλώσετε τις πολιτικές σας με άλλα πρόσωπα. Νόημα έχει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος λέει "φτάνει πια και μαζί να φύγετε όλοι"».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/07/2007

No comments: