Friday, August 31, 2007

SECESSIO PLEBIS

To κείμενο που ακολουθεί δεν ειναι δικό μου, το έλαβα μεσω μαιλ και θεώρησα χρησιμο να το περιλάβω εδω, ελπίζω με την άδεια του συγγραφέα. Thanks Stelio for the text.



Μια μαύρη τρύπα στη θέση της βουλής κατάπιε πρόσφατα τη θεωρία των μειοψηφικών ισχυρών κυβερνήσεων.
Σταδιακά καταπίνει τον κρατικό μηχανισμό, τα κόμματα, τις φεουδαρχικές οικογένειες που κυβερνάν αυτόν τον τόπο κι όλες τις άχρηστες συμμορίες που σέρνουν μαζί τους.
Εμπνευσμένοι από τη φρικτή αισθητική τους οι κυβερνώντες κατέστρεψαν ότι μπορούσε να καταστραφεί, δάση κοινωνικό ιστό, παραγωγικές δυνάμεις, τους απλούς ανθρώπους αλλά μαζί μ’ αυτά την δυνατότητα τους να πείθουν ότι είναι χρήσιμοι.
Σήμερα υπάρχει ένα απερίγραπτο κανό εξουσίας που δεν καλύπτεται ούτε από τις θεωρίες συνομωσίας, μήτε από την λογική των δημοσκοπήσεων που αναπαράγουν τα απερίγραπτα ΜΜΕ.
Φαίνονται, αυτό που πραγματικά είναι, οι γιοι, οι κόρες, οι ανιψιοί κι οι ανιψιές και οι υπήκοοι τους, ακρίδες κι εμπρηστές, ανίκανοι κι ανεύθυνοι, γυμνοί μπρος στην πραγματικότητα.
Καταληστεύοντας το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας, φτωχαίνοντας τις επόμενες δύο γενεές, έχουν μείνει έκθετοι μπροστά σ’ ολόκληρο τον κόσμο, περίγελοι στη διεθνή κοινότητα.
Το ζήτημα είναι πια, όχι πως θα μπορούν να μαζέψουν τους φόρους που τους συντηρούν, τα λεφτά της προστασίας που απαιτούν από εργαζομένους και επιχειρηματίες, αλλά πως θα αποσυρθούν με λιγότερο θόρυβο.
Και φυσικά, τι θα τους αντικαταστήσει. Μια ομάδα από γερμανούς και βρετανούς μάνατζερς? Μια συγκυβέρνηση των τριών μεγάλων κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ? Μήπως τα πέντε – έξι μεγάλα κανάλια που τρίβουν τα χέρια τους?
Κι εμείς τι θα κάνουμε μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση?
Στις αρχαίες κοινότητες των ρωμαίων οι κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις, πριν φθάσουν στο σημείο της έκρηξης, υπήρχε η δυνατότητα να λυθούν με ΑΠΟΣΧΙΣΗ. Την εγκατάλειψη της παλιάς πόλης και τη δημιουργία μιας καινούργιας.
Ο όρος secessio plebis υπονοεί το δικαίωμα των νέων ανθρώπων κι αυτών που έχουν όραμα να διαχωρίζουν τη θέση τους από την παλαιά κοινότητα δημιουργώντας μια καινούρια με την δική της δύναμη και τους δικούς τους στόχους.
Η απόσχιση είναι μια θεσμική διαδικασία, που δίνει το δικαίωμα στις ζωντανές ενεργειακές δυνάμεις ενός τόπου να αναπνεύσουν και να εκφραστούν προτού φθάσουν σε κοινωνική ρήξη.
Η εναλλακτική λύση είναι η μαύρη τρύπα να μας καταπιεί όλους, με περισσότερες ώρες εργασίας με μεγαλύτερο ξεζούμισμα, με καταστροφή των ιδιωτικών επιχειρήσεων που τα συντηρούν όλα, με βαθιά φτώχια και υποβάθμιση της ζωής μας σε όλους τους τομείς. Θα τους αφήσουμε να μας συμπαρασύρουν ή θα αμυνθούμε? Πρέπει να αμυνθούμε και να ξεκινήσουμε τώρα!

Βασίλης Καραγιάννης

Tuesday, August 28, 2007

UNITED WE BURN






Και επειδή οι "ασύμετρες απειλές" έχουν και όνομα και επώνυμο......διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη.......Αυτον τον τυπο με το μουστάκι....απο που τον θυμάμαι??????

Friday, August 24, 2007

Του πήραμαν του προυτάθλημα!!!



Είπα να γράψω για τις εκλογές αλλά το μπλουζάκι του τύπου τα λέει όλα! Είπα να γράψω για τη ζέστη, αλλά και μόνο που το σκέφτομαι ζεσταίνομαι.Είπα να (ξανά)γράψω για τις φωτιές αλλά δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα...Και τότε μου ήρθε. Αφού σε λίγο καιρό το μόνο πράσινο στην Ελλάδα που θα έχει απομείνει, θα είναι αυτό των γηπέδων (στον γκαζόν της Τούμπας, φυτρώσαν και μανιταράκια όπως ίσως είδατε στην τουβου), είπα να γράψω για το πρωτάθλημα της Super League ( Υπερ Πρωτάθλημα, ελληνιστί, τρομάρα μας) που ξεκινάει αυτό το Σ.Κ. Μην περιμένετε τίποτα σοβαρές αναλύσεις. Είναι σε στυλ καζαμία το post. Προλαβαίνετε ακόμα να κλείσετε το παράθυρο αυτού του blog και να ανοίξετε κάποιο άλλο!
Οι ομάδες αναφέρονται με τη σειρά που τερμάτισαν πέρσι. Αρχίζει το ματς...

Ολυμπιακός
: Οι πρωταθλητές έχουν μια καινούργια (του κουτιού) ομάδα. Καινούργια ομάδα έχει αλλά ο ''πύρινος κόσμος του Θρύλου'' υπομονή έχει; Η ιστορία λέει όχι και με τις πρώτες (αν υπάρξουν) στραβές ο Λεμονής θα δει τα παιδιά του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, άνεργος. Ο Λουα-Λουα με τέτοιο όνομα που έχει, ήταν της μοίρας του γραφτό να παίξει κάποτε για το θρύλο και θα προσφέρει αφειδώς ατάκες και συνθήματα στους Τσουκαλάδεςαυτού του κόσμου. Περιμένω με κομμένη την ανάσα τις γκέλες του Σέζαρ και τις επακόλουθες χαροπάλες. Ο ΟΣΦΠ δεν θα πάρει τίτλο φέτος (είπαμε, είναι καινούργια η ομάδα). Στην Ευρώπη, στον όμιλο του Ολυμπιακού θα είναι και η Σεβίλλη, οπότε το κόβω εδώ, γιατί ίσως μαςδιαβάζουν και παιδιά...

ΑΕΚ
:Όπως είδαμε και πιο πάνω, η Σεβίλλη είναι αυτή που θα προκριθεί στους ''ομίλοι'' του ΤσουΛου. Η ΑΕΚ, όμως θα πάει πολύ καλά στο κύπελλο UEFΑ. Τώρα, μερικοί μπορεί να γελάτε αλλά στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Η πορεία της ΑΕΚ στο UEFA, θα έρθει ταμάμ για την Δέσποινα Βανδή και την διεθνή της καριέρα. Θα γίνει (ακολουθώντας την ΑΕΚ) το πρώτο όνομα σε μαγευτικές τοποθεσίες όπως το Πλόβντιν, το Γκαντσκ, το Ερεβάν, το Βέστερλο. Η πορεία της θα σταματήσει στους ''8'' όταν θα συναντήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης που θα έχει ''υποβιβαστεί'' στο UEFA από τους ομίλους του ΤσουΛου. 0-0 στο Μπερναμπεου και 0-1 στο ΟΑΚΑ με αυτογκολ του ''Ρίμπο''. Η ΑΕΚ, θα πάρει και το κύπελλο Ελλάδος. Θα νικήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό με γκολ του Ασκάρατε στο 97' της παράτασης (Αυτό που σας λέω είναι σιγουράκι, παίξτε το από τώρα στο στοίχημα).

ΠΑΟ
: Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Νίνης θα βάλει το γκολ της χρονιάς. Θα πάρει την μπάλα από τον Γιάννακη ''γελάει όλη η Ελλάδα μαζί σου'' Γκούμα, κάτω από τη σέντρα, θα ντριμπλάρει όποιον βρεί μπροστά του (ναι, και τον Λουα-Λουα) και θα το καρφώσει με ανάποδο ψαλίδι! Ο ΠΑΟ, θα κερδίσει με 1-0 και ο Νίνης θα πάρει μεταγραφή 2 μέρες μετά για την Τσέλσι, γιατί ο Μουρίνιος, μένει άφωνος από τον πιτσιρικά. Παρόλα αυτά, ο βάζελος θα κάνει μια μέτρια χρονιάστο ελληνικό πρωτάθλημα και θα τερματίσει πάλι τρίτος. Θα αλλάξει πάλι 2-3 προπονητές, θα παίζει σε κάποια φάση τόσο βαρετό ποδόσφαιρο που θα είναι πιο ενδιαφέρον να βλέπει κάποιος το γρήγορο γκαζόν της Λεωφόρου να μεγαλώνει. Όμως η εξιλέωση θα έρθει στην Ευρώπη. ''Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναικός'' θα φωνάζουν όλοι, αφού ο ΠΑΟ θα φτάσει στον τελικό του UEFA. Εκεί με αντίπαλο την Ρεάλ (δες παραπάνω), και με ένα Καραγκούνη από άλλο πλανήτη θα προηγηθεί με 3-0(ο ''τυπάρας'' θα κάνει χατ-τρικ). Μετά θα αναλάβουν δράση ο Έκι και ο Σέριτς. Θα αποβληθούν και οι δύο για χτύπημα εκτός φάσης (καρατιά Έκι σε Ραούλ και βαζάρι Σέριτς σε Σέρχιο Ράμος) και ο ΠΑΟ θα χάσει 4-3.

Άρης
: Ο Άρης (ή Άρηθ, ισπανιστί) στην αρχή του πρωταθλήματος θα τα πάει πολύ καλά, αλλά θα διώξει τον προπονητή του, πιο πολύ για το γούρι, παρά για κάποιο άλλο σοβαρό λόγο. Θα πάρει κάποιον άλλο Ισπανό, αλλά θα του βγει μάπα το καρπούζι. Ο Άρης θα υποβιβαστεί. Αλλά στα πλαίσια, της Ε.Ε., της παγκοσμιοποίησης και των τόσων Ισπανών που έχει ο ρόστερ του, του χρόνου θα παίζει στην Σεγούντα Ντιβιζιόν, μαζί με την Real Madrid B, Barcelona B, και την Γραμμική Β. Δεν θα τα χαλάσει τα ασπόνδυλα (επιστημονική ονομασία των σκουληκιών). Στο UEFA θα περάσει τον 1ο γύρο, αλλά μετά, στην φάση των ομίλων θα περάσει πολύ άσχημα.

Πανιώνιος
: Ο Λίνεν την έχει μονταρισμένη την ομάδα από πέρσι. Οι ''μπλαουγκράνα'' θα παίζουν καλή μπάλα και στη Ελλάδα και την Ευρώπη(αν και θα αποκλειστούν από τον προκριματικό γύρο, θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα γεμίσουν με εμπειρίες). Ο Πανιώνιος θα κάνει πολλές ''κηδείες'' αλλά και πολλές γκέλες. Στο κύπελλο θα αποκλειστεί από τον Εθνικό Κατερίνης, με 1-4 μέσα στην Νέα Σμύρνη. Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη προς τον προπονητή δεν θα χαθεί και σε 2 χρόνια από σήμερα ο Λίνεν θα κένει τον Πανιώνιο πρωταθλητή για πρώτη φορά στην ιστορία του.

ΠΑΟΚ
: Με τον Θώδορα πρόεδρο, την Ιωάννα Λίλη κυρία προέδρου, με Βρύζα να σκοράρει 23 γκολ και Χριστοδουλόπουλο άλλα 20, ψάξτε τον 2ο, κύριοι! Πανάξιος πρωταθλητής, με φαντεζί ποδόσφαιρο, Τούμπα γεμάτη κτλ. Στο κύπελλο θα αποκλειστεί νωρίς από τον Διαγόρα Ρόδου 0-3 μέσα στην Τούμπα, ο Παράσχος θα λιθοβοληθεί στη Πλατεία Αριστοτέλους και θα τη γλυτώσει στο τσακ. Θα επιστρέψει όμως πιο δυνατός και θα οδηγήσει την ομάδα στον θρίαμβο.

ΟΦΗ
: Ο ΟΦΗ δεν θα την παλέψει φέτος. Θα σωθεί, αλλά πολύ δύσκολα, με διπλό στην τελευταία αγωνιστική, μέσα στη Λεωφόρο. Αλλά αυτό το ξέρατε ήδη, δεν χρειαζόταν να το γράψω...

Ατρόμητος
: Φέτος το Περιστέρι θα γίνει ''Λα Μπομπονέρα''! Με Όγιος (πατέρα και γιο) με Λούτσι, με χίλιους δυο άλλους ΑργεντινοΒραζιλίανους, γητευτές της μπάλλας και με τους ''Φενταγίν'' στην εξέδρα, τα ματς του Ατρομήτου θα είναι σίγουρα over. Σκορ του στυλ, 5-3 ή 4-7 θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Διασκεδαστικό σίγουρα, αποτελεσματικό σίγουρα όχι.

Εργοτέλης
: Οι πολιτισμένοι Κρητικοί θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος! UEFA θα χτυπήσει ο Εργοτέλης μέσω των play-off. Η Ευρώπη, του χρόνου τέτοιο καιρό, θα ξανανίωσει τη σημαίνει Κρήτη και πως γλεντάνε κάτι ομαδούλες του στυλ Τότεναμ και Αθλέτικο Μαδρίτης τα κοπέλια, ωρέ!!! (μπαμ-μπουμ οι κουμπουριές).

Λάρισσα
: Σε είδα και λαχτάρησα. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, οι Λαρισσαίοι οπαδοί, ζητούν το νταμπλ και πορεία τουλάχιστον μέχρι τους 4 του UEFA. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, θα την πέσουν ξανά άσχημα στον Δώνη, αλλά καθότι μεγάλη ομάδα θα αντέξουν τους κλυδωνισμούς. Στην Ευρώπη θα κάνει πολλή καλή πορεία, ειδικά μέσα στο ''Αλκαζαρ'' που θα έχει μόνο νίκες. Νίκες που θα προκύψουν από εξαιρετικά ευνοικες για την ΑΕΛ διαιτησίες. Ο λόγος για αυτές τις διαιτησίες, θα είναι κυρίως η επαναλειτουργία της γνωστής ''γκαρσονιέρας των οργίων'' όπου οι διάφοροι Μερκ και συν αυτό θα περνούν ευχάριστες στιγμές. Είπαμε η Λάρισσα βγήκε Ευρώπη και όλοι και όλες ( ο καθένας από το πόστο του ) πρέπει να βοηθήσουμε το αλογάκι. Η περιπέτεια του UEFA θα τελείωσει στη φάση των ''8'', με την εκ νέου αποκάλυψη της γκαρσονιέρας από τον Μάκη τον ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ.

Ξάνθη
: Μετά από χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ''σαλόνια'' η Ξάνθη θα υποβιβαστεί. Δεν θα έχει κακή ομάδα, αλλά τα ξεσπάσματα, οι υστερίες και οι ανακοινώσεις του Πανόπουλου θα δημιουργήσουν μια ''ψυχολογία'' και όπως όλοι ξέρουμε στο ποδόσφαιρο και δη, το Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι το παν. Ένα χρόνο στη Β' για την ομάδα και ένα χρόνο ψυχολογικής παρακολούθησης του Πανόπουλου, θα ανοίξει εκ νέου την λεωφόρο των επιτυχιών για τους ''ακρίτες''.

Απ.Καλαμαριάς
: Οι ''πόντιοι'', η Απολλωνάρα δεν πέφτει τον κώλο σας να χτυπάτε από κάτω. Μα, με τίποτα όμως.

Ηρακλής
: Ο Ηρακλής μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου είναι ζήτημα αν θα πάρει 2-3, βαθμούς. Πριν αρχίσει όμως ο 2ος γύρος θα γίνουν κοσμογονικές αλλαγές στον ''γηραιό''. Ο Αχιλλέας ''δεν έχω σβέρκο'' Μπέος θα δίωξει όλους του παίχτες. Θα φέρει 20 δικά του παιδιά, ψηλά, δυνατά,τσαμπουκαλεμένα παιδιά, (ξέρετε όλοι τι εννοώ). Με την αρωγή του Μάκη ''Αγαπούλα'' Ψωμιάδη, ο οποίος θα είναι το σεντερ μπακ φόβητρο και με το Μπέο να αναλαμβάνει το ρόλο του αμυντικού χαφ, ο Ηακλης στον 2ο γύρο θα κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Οι ''ροπαλιές'' θα είναι συνεχείς. Πάνω σε όλα αυτά, η Ζέτα Μακρυπούλια θα υποσχεθεί καυτό στριπτηζ (''θα μείνω μόνο με τα τακούνια'', θα δηλώσει) αν ο Ηρακλής βγεί Ευρώπη. Ξαφνικά όλη η Ελλάδα θα είναι με τον Ηρακλή, που θα βγεί Ευρώπη με τα τσαρούχια. Και τότε όλη η χώρα θα κάνει τρελό μάτι...

Λεβαδειακός
: Σουβλάκια κι άγιος ο Θεός. Ο Λεβαδειακός θα κάνει τρελή πορεία στον 1ο γύρο, θα είναι συνέχεια μέσα στους πρωτοπόρους. Τα Χριστούγεννα θα σκάσει το σκάνδαλο, ''σουβλάκι με πατάτες, τζατζίκι, ντομάτα και μπόλικα αναβολικά'' όπως εύστοχα θα πει ο Μάκης ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Τρεις παίχτες του Λεβαδειακού θα πιαστούν ντοπέ, η ομάδα θα χάσει τη συνοχή της και θα πάει άκλαφτη.

Βέροια
: Η 2η ευχάριστη έκπληξη της σαιζόν που έρχεται. Θα σωθεί άνετα και θα κάνει και μερικές ''κηδείες'' (ΟΣΦΠ-Βέροια 1-3), αξιομνημόνευτες. Στο κύπελλο θα φτάσει στους ''8'' και θα αποκλειστεί από την ΑΕΚ.

Αστέρας Τρίπολης
: Αυτή η ομάδα, οι νεοφώτιστοι, θα μας δώσει τον 1ο σκόρερ του πρωταθλήματος.(η φώτο που πραγματικά κοσμεί το αρθράκι αυτό). Το όνομα αυτού, Οράσιο Καρντόσο. Ο παίχτης, είναι θεός. Θα ξεκωλίασει τα αντίπαλα σεντερ μπαλ (ή σεντρεμπακ, κατά Αλέφαντο). Ο τυπάκος θα βάλει 37 (ολογράφως τριάντα εφτά) παστελάκια και θα χάσουν όλοι τον ύπνο τους. Ο Αστέρας με τέτοιο κανονιέρη, με τέτοιο καραμποζουκλή θα το παλέψει για το UEFA αλλά η απειρία της ομάδας θα την προδώσει. Δεν πειράζει όμως. Έχει ο θεός.(εε, συγνώμη ο Καρντόσο, ήθελα να πω. Και έχει για όλους!).

Και κάτι ακόμα. Το blog αυτό έχει στη διάθεσή του όλα τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των διαιτητών που θα σφυρίξουν στο πρωτάθλημα. Προσφορά για όλους τους αγνούς φιλάθλους που θέλουν να έρθουν σε επαφή (πριν ή μετά το ματς) με το διαιτητή που θα οριστεί να παίξει την ομάδα τους. Παρακαλώ στείλτε τις αιτήσεις σας μέσω των comments. Προσοχή! Θα απαντηθούν όλες!

Χωρις Λόγια......


Wednesday, August 22, 2007

Αρχισαν τα Οργανα...........


Αποσπάσματα απο το πόρισμα Ζορμπά: Κατα τα άλλα στην Νέα Δημοκρατία «μας φτύνουν αλλα εμείς κρατάμε ομπρέλα.....»

”…πρέπει να θεωρηθεί ως προφανής η ύπαρξη ικανών ενδείξεων περί τελέσεως πράξεων δωροδοκίας, συνισταμένης στη διάθεση σημαντικών ποσών, εκ μέρους των εχόντων εγκληματική συμμετοχή στην επίμεμπτη συναλλαγή σε τρίτους, ο κύκλος των οποίων εκ μαρτυρικών εκτιμήσεων και υπονοιών μόνον προσδιοριζόμενος, αλλά και αναφερόμενος σε πολιτικούς χώρους συγκεκριμένους, δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει προδικαστικώς στο παρόν στάδιο και στη βεβαίωση της ταυτότητος συγκεκριμένων προσώπων, ως αποδεκτών προϊόντων του εγκλήματος της δωροδοκίας”

”…εκ τούτου, όμως δεν εξέλιπαν οι ενδείξεις περί υπάρξεως δωροληψίας, περί της οποίας βεβαιότης εκφράζεται εκ σαφών μαρτυρικών εκτιμήσεων και υπονοιών κατευθυνόμενων προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, οι οποίες δεν αναιρούνται από τη σιωπή των υπόπτων…”

”…τα κέρδη των ενδιαμέσων ήταν υπερμέτρως υψηλά. Υψηλό υπήρξε και το κέρδος της ανάδοχης JP Morgan ως προς την οποία, συμφώνως προς την αποτίμηση μαρτύρων και σύμφωνα με τα κατατεθέντα στη Βουλή από τον εκπρόσωπο της JP Morgan, η αρχική αξία του τίτλου κατά ποσοστό της ονομαστικής του αξίας δεν υπερέβαινε το 87%...”

”…οι όροι σύναψης του συμβατικού δανείου υπεβλήθησαν στις 6 Φεβρουαρίου 2006 στο υπουργείο Οικονομικών και εγένοντο δεκτοί με τη σύμφωνη γνώμη επ’ αυτών του γενικού γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών… συνεπώς σαφής ήταν η γνώση περί της υπάρξεως του προκειμένου σημαντικού οφέλους της ανάδοχης τράπεζας, η προς την οποία προτίμηση και αποδοχή των όρων της εξηγείται προδήλως εκ του ότι η JP Morgan είχε οικονομική συμμετοχή συμβούλου και σε άλλα θέματα…”

”Σαφής ήταν η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου, αφού η ΝΑΜ ουδέν συμφέρον είχε να κρατήσει το προς αυτήν πωληθέν ομόλογο (ρητώς αναφέρει τούτο ο Γ. Παπαμαρκάκης διαψεύδων ούτως τον ισχυρισμό του Αλεσάντρο Μπαρνάμπα, στελέχους της JP) και περί της καταλήξεώς του στην ημεδαπή. Σαφής δεν ήταν η γνώση των αυτών παραγόντων και περί του τελικού προορισμού του ομολόγου…”.

”ήταν παγκοίνως γνωστή η εκ μέρους του ΤΕΑΔΥ αθρόα αγορά ομολόγων, ως και η αποκλειστική επαγγελματική απασχόληση της ’Ακρόπολις’ με την αγορά ομολόγων”, και ότι ”… είναι αφελές να υποθέσει κανείς ότι οι κατά το φθινόπωρο του 2006 ληφθείσες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων Ταμείων, που αγόρασαν το ”επίμαχο ομόλογο”, ανακοινώσιμες στο υπουργείο Απασχόλησης αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν ήσαν γνωστές και σε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις εκδόσεως του ομολόγου. Πρέπει περαιτέρω να σημειωθεί ότι η δομή και οι συμβατικοί όροι του δανεισμού ήταν επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο, κατέληγαν όμως σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων…”

”προκύπτουν ενδείξεις περί λαβόντος χώραν παρανόμου δεκασμού τρίτων εκ μέρους αυτών, που είχαν υπέρογκοοικονομικόόφελος””θα ήταν αφελές” να πιστέψει κανείς ότι η ιστορική πορεία του ομολόγου είχε μοναδική φιλοδοξία την ”προσπόριση προκλητικής περιουσιακής ωφέλειας στις ενδιάμεσες εταιρείες…” ”και άλλοι πλην των καλών πρωταγωνιστών (Γ. Παπαμαρκάκη, Σ. Πρινιωτάκη και Γ. Αποστολίδη) ωφελήθηκαν από τα μεγάλα ποσά τωνπρομηθειών”. Ειδική αναφορά, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, γίνεται από την έκθεση στην κατάθεση του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ, Αγ. Σημαιοφορίδη, ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής, ο οποίος ”χαρακτηρίζει την όλη συναλλαγή του ομολόγου ότι συνιστά θέμα πολιτικό και ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα”.

Friday, August 17, 2007

Ναι αλλά τους πήραμε το Euro


Άρτι αφιχθείς στο κλεινόν άστυ μετά από ολιγοήμερη αδειούμπα εις τας Πορτογαλίας. Με γεμάτο το memory stick της φωτογραφικής, τις αποσκευές τίγκα στα μπουκαλάκια-σουβενίρ από Μαδέϊρα και Πόρτο και έχοντας μάθει πλέον ότι ο μπακαλιάρος (trademark φαγητό Πορτογαλίας) μαγειρεύεται με περισσότερους από ένα τρόπους.

Α ναι, και με ενισχυμένη την πεποίθηση ότι ζούμε στην by far ασχημότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπως επίσης και ότι ο ισχυρισμός «Τι τα θες ρε φιλαράκο, τα πράγματα δουλεύουν σωστά μόνο σε κάτι Αγγλίες και Γερμανίες» είναι τρελός στρουθοκαμηλισμός.

Όποτε έπεφτε το μάτι μου σε έρευνες σχετικά με βασικά στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-από οικονομικούς δείκτες μέχρι διείσδυση internet-στην πλειονότητα των περιπτώσεων είχαμε την Πορτογαλία από κάτω μας. Μια χώρα με ίδιο πληθυσμό, παραπλήσια έκταση και παρόμοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές με την Ελλάδα. Μια χώρα με σχεδόν ταυτόσημη πορεία κατά την τελευταία 30αετία («βγήκε» από-μακρά –περίοδο δικτατορίας το 1974, μπήκε στην Ευρ.Κοινότητα λίγα χρόνια μετά από εμάς). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι διαφέρουμε μόνο στο ότι η Πορτογαλία αντλεί φθηνό εργατικό δυναμικό από τις πρώην αποικίες της ενώ εμείς από τις γύρω βαλκανικές περιοχές. (*Βλέπε παρακάτω)

Και όμως. Μπορεί όντως ο μέσος βασικός μισθός του Πορτογάλου να είναι χαμηλότερος από του Έλληνα. Μπορεί όντως το ΑΕΠ μας να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του αντίστοιχου Πορτογαλλικού. Μπορεί τέλος να φάγαν «π..τσα στην πρεμιέρα, π..τσα και στον τελικό»στο Euro.

Αλλά σε επίπεδο υποδομών (δρόμοι, μετρό, τρένα), «φιλικότητας» προς τον τουρίστα αλλά και τουριστικής αξιοποίησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό (φανταστείτε ότι η περιήγηση στην Μαδέϊρα περιελάμβανε επίσκεψη στον «ψηλότερο παραθαλάσσιο λόφο της Ευρώπης και δεύτερο ψηλότερο στον κόσμο»-άκου κατηγορία,go figure) και γενικότερης αισθητικής (ειδικά αν συγκρίνουμε Αθήνα/ Θεσσαλονίκη με Λισσαβόνα/ Πόρτο) τρώμε τρελό ξύλο. Οι διαφορές αυτές (κατόπιν συζητήσεων με locals άλλα και Έλληνες που έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα τη χώρα, με διαφορά κάποιων ετών ώστε να μπορούν να συγκρίνουν) αποδίδονται κυρίως στην σωστή-ή τέλος πάντων σωστότερη από εμάς-διαχείριση των γαμωκοινοτικών επιδοτήσεων και σε μια στοιχειώδη οργάνωση και κεντρικό σχεδιασμό.

Και αυτοί αγόρασαν Porsche Cayenne και Cherokee με τα ΚΠΣ, και αυτοί έφτιαξαν βιλλίτσες και πήραν φουσκωτά, αλλά προφανώς λιγότερα από εμάς και περίσσεψαν και κάτι «ψιλά» για έργα. Και αυτοί τραβάνε ζόρια με τον άρτο ημών τον επιούσιο αλλά έφτιαξαν ή/και διατήρησαν τους δέκα πεζοδρόμους τους για βολτάρισμα, το «γαμάτο» γραφικό τραμάκι τους για σεργιάνισμα στην πεντακάθαρη και χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο πόλη τους, τα παρκάκια τους και την πρασινάδα τους για να σπάει η τσιμεντίλα.

Και εκεί σε πιάνει το παράπονο. Γιατί στην σύγκριση με την Πορτογαλία δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες (*Βλέπε παραπάνω) για τα δυσμενή για την Ελλάδα αποτελέσματα. Γιατί γίνεται ακόμα πιο εμφανής ο μεγάλος βαθμός ευθύνης του ανθρώπινου παράγοντα για την σημερινή κακομούτσουνη πραγματικότητα μας και όχι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες που συχνά επικαλούμαστε ( και στο τέλος καταλήγουμε ότι για όλα φταίει η Τουρκοκρατία). Αλλά τι ξέρουν αυτοί οι «κουτοπορτογαλόφραγκοι»;