Wednesday, November 28, 2007

Πλαστά μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Hoaxes - Chain)

Λόγω αυξημένης κίνησης email εξαπάτησης (hoax) θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν δέχεστε emails τα οποία σας ζητούν να τα προωθήσετε σε όσο περισσότερους γίνεται.
Το 99% των περιπτώσεων πρόκειται για email εξαπάτησης του κόσμου (hoax) με στόχο να ξεγελάσει εσάς και πολλούς άλλους και να σας κάνει να στείλετε ένα άχρηστο μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες και βάζοντας πίσω σε προτεραιότητα άλλα σημαντικά και ωφέλιμα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα σε mail servers σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας σε μέγεθος αλυσίδας (chain letters) που δημιουργεί στο πέρασμά του (ένας αποστολέας στέλνει σε 10 παραλήπτες, οι 5 από αυτούς σε άλλους 10, οι 7 από αυτούς σε άλλους 30, κ.ο.κ. Και όλα τα μηνύματα αυτά έχουν κάποιο μέγεθος. Και συνήθως όσο μεγαλώνει το «πελατολόγιό» της, τόσο μεγαλώνει σε μέγεθος. Καταλαβαίνετε τι απίστευτο φόρτο θα δημιουργηθεί (πολλοί servers δεν το αντέχουν και «πέφτουν», ενώ άλλοι κάνουν ακόμα και ώρες ή και μέρες (!) να παραδώσουν αλληλογραφία στα γραμματοκιβώτια).
Για αυτό συστήνουμε να ελέγχετε καλά την αξιοπιστία αυτών των μηνυμάτων και να ενημερώνετε τους αποστολείς τους ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης/φάρσας.
Πως αναγνωρίζουμε ένα hoax email:
*Δεν έχουν καμία αναφορά/link σε επίσημο/έγκυρο site.
* Ο αποστολέας τους σας έχει κάνει προώθηση ένα email που δεν μπορεί να πιστοποιήσει την γνησιότητά του.
* Συμβουλευόμαστε sites που έχουν λίστες με όλα τα email απάτης που κυκλοφορούν όπως: http://www.hoax-slayer.com http://vil.nai.com/vil/hoaxes.aspx
Παραδείγματα γνωστών τέτοιων Emails: Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τα κυριότερα από τα hoax/chain emails που κυκλοφορούν μέσα στο Πανεπιστήμιο τις τελευταίες μέρες (τα οποία ευτυχώς οι περισσότεροι από εσάς δεν τα προώθησαν):
Λεφτά από Microsoft Hoax - Money from Microsoft Giveaway Hoax
Απόσπασμα: ... i Microsoft tha mporesei na akolouthisei ta ixni tis 2 vdomades. Kathe atomou sto opoio tha stalei auti i eidopoiisi i Microsoft plirwnei 245 eurο... Εννοείται ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια!!! Περισσότερα στο: http://www.hoax-slayer.com/ms-money-giveway-hoax.html
Hoax Ολυμπιακή Δάδα - Olympic Torch Hoax Απόσπασμα:
... πρόκειται για ένα ιό ο οποίος "ανάβει" μια ολυμπιακή δάδα που καίει το σκληρό δίσκο του Pc... Είναι φάρσα, περισσότερα στο: http://vil.nai.com/vil/content/v_138711.htm
Ashley Flores Missing Child Hoax Απόσπασμα:
...My 13 year old girl, Ashley Flores, is missing. She has been missing for now two weeks.... Ευτυχώς είναι ψέμα! Περισσότερα στο: http://www.hoax-slayer.com/ashley-flores.html Βρέφος με εγκαύματα email - Help Burned Baby Alexandra Email Απόσπασμα:
... Alexandra… …She is 14 months old and she has burnt skin all over her body, damage facial bones (as a result of very high temperature). She does not have half of her face. She is in hospital in Krakow – Poland…. …. For each forwarded email her parents will get 3 cents. Please help them and forward that email... Δυστυχώς πρόκειται για μια αληθινή τραγωδία που κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν 3 cents για κάθε email που προωθείται γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να ανακαλύψουν πόσα email ανταλλάξατε με τους γνωστούς σας. Περισσότερα στο : http://www.hoax-slayer.com/burned-baby-email.html
Με την ευκαιρία θα θέλαμε επίσης να σας τονίσουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα σχετικά, σε απάντηση emails που υποτίθεται ότι έρχονται από τράπεζες.
Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνιών Πανεπιστημίου Αιγαίου
Επίσης:
Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e- mails στους φίλους σας. Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.
Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά άμεσα.
Εντάξει, τώρα που έχω την προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα. Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις: Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ. ...και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη. Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει. Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια α) γιατί συμβαίνει αυτό και β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε. Τόσο απλά.
Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες: Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως. Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν.
Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο. Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet. Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό.
Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν; Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες. Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.
Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails.
Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;
ΠΡΟΣΟΧΗ Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά. Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα. Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.
Ελπίζω να μην σας κούρασα, ,
Κωνσταντίνος Τζανίδης IT Manager

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κάποτε σε ένα χωριό στο οποίο κατοικούσαν αγρότες, εμφανίστηκε ένας ξένος ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει πιθήκους προσφέροντας Rs10 (υποθετικό τοπικό νόμισμα) για κάθε πίθηκο. Οι χωρικοί καθότι ήξεραν ότι υπήρχαν άπειροι πίθηκοι στο δάσος παράτησαν τις γεωργικές εργασίες τους και ξεχύθηκαν στο δάσος να τους μαζέψουν.
Ο ξένος – τηρώντας την υπόσχεση του – αγόρασε όλους τους χιλιάδες πιθήκους που του προμήθευσαν, προς Rs10 το κεφάλι. Η προσφορά όμως άρχισε να μειώνεται. Βλέπετε, οι χωρικοί τους είχαν πιάσει σχεδόν όλους. Βλέποντάς το ο ξένος αυτό, τους ανακοίνωσε ότι τώρα θα πλήρωνε Rs20 για κάθε πίθηκο. Αυτό ήταν αρκετό για τους χωρικούς να προσπαθήσουν ακόμα πιο σκληρά να βρουν και να πιάσουν τους πιθήκους εκείνους που τους είχαν ξεφύγει ή είχαν κρυφτεί στα πιο απίθανα και απομακρυσμένα μέρη.
Σύντομα η προσφορά έπεσε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν είχε νόημα να κυνηγούν πιθήκους. Έτσι επέστρεψαν σιγά-σιγά στις αρχικές γεωργικές εργασίες τους. Η προσφορά αγοράς αυξήθηκε ακόμα σε πιο ψηλά επίπεδα! Rs25 για κάθε πίθηκο και τώρα πια η προσφορά πιθήκων ήταν τόσο χαμηλή πού ήταν σχεδόν αδύνατο να δεις κανείς πίθηκο στο δάσος. Πόσο δε να τον πιάσει...
Και εκεί που φαινόταν ότι η ιστορία με τους πιθήκους θα τελείωνε, ο ξένος έκανε την πιο απίστευτη προσφορά: θα πλήρωνε Rs35 για κάθε νέο πίθηκο που θα κατάφερναν να του παραδώσουν! Όμως επειδή θα απουσίαζε στην πόλη για κάποιες δουλειές, θα άφηνε την βοηθό του για την πληρωμή.
Εν τη απουσία του αφεντικού της η πονηρή βοηθός έκανε μια πρόταση στους χωρικούς: «Κοιτάξτε όλους αυτούς τους πιθήκους στα κλουβιά που έχει μαζέψει το αφεντικό μου. Αντί να ψάχνετε να βρείτε καινούργιους σας πουλάω αυτούς προς Rs35 τον έναν. Όταν επιστρέψει το αφεντικό θα σας τους αγοράσει προς Rs50 τον έναν.» Ήταν μοναδική ευκαιρία! Οι χωρικοί μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν τους πιθήκους. Από τότε δεν ξαναείδαν ούτε τη βοηθό, ούτε το αφεντικό, αλλά έβλεπαν καθημερινά μόνο τους πιθήκους που είχαν κατακλύσει το χωριό τους.

Monday, November 26, 2007

Πίνω μπάφους και παίζω λύρα


Σοκ έχει προκαλέσει στην αγνή ελληνική κοινωνία η αποκάλυψη πως στα Ζωνιανά Ρεθύμνου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα άτυπο καθεστώςατιμωρησίας. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα βασιλεύει ο νόμος, η τάξη και η αξιοκρατία, στα Ζωνιανά γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και όλοι οπλοφορούν. Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία ήρθαν στο φως μετά από επίθεση που δέχτηκαν οι αθώοι αστυνομικοί, ενώ κατευθύνονταν στα Ζωνιανά για να πιάσουν τους κακούς.
Συγκλονισμένοι δηλώνουν όλοι αυτοί που επί χρόνια ζητούν επίμονα τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αφού μόλις τώρα συνειδητοποίησαν πως όλα αυτά συνέβαιναν με την κάλυψη πολιτικών, δικαστικών και αστυνομικών και πως τα ναρκωτικά είναι απόλυτα νόμιμα στη χώρα μας - αρκεί βέβαια να ψωνίζεις από το σωστό άνθρωπο και όχι από τίποτα αλήτες. Μετά από έρευνες της αστυνομίας στα Ζωνιανά, κατασχέθηκαν 500 τόνοιχασίς, 30.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και 200 κιλά κοκαΐνη, αλλά οι χρήστες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί η αστυνομία θα βάλει τα δυνατά της ώστε να φτάσει σύντομα το εμπόρευμα στα χέρια τους και σε πολύ λογικές τιμές.

Παράλληλα οι αστυνομικοί βρήκαν 4.000 καλάσνικοφ, 200 μπαζούκας και 20 τανκς Leopard με γερμανικές πινακίδες, διπλούς αερόσακους και κοτσαδόρο, ενώ σε ένα πηγάδι ανακάλυψαν δυο υποβρύχια, ένα αεροπλανοφόρο και 40 ψαροτούφεκα. Οι άνδρες της αστυνομίας δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν 30 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης στο γυναικωνίτη της Παναγιάς τηςΧασισωμένης, αλλά ήρθαν στα συγκαλά τους όταν ο παπα-Φούντας τους εξήγησε πως το τοπικό έθιμο απαιτεί να στολίζουν τον Επιτάφιο με μαριχουάνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας, βρέθηκαν στοιβαγμένεςσε μια αποθήκη 830 Βουλγάρες καλλονές που προορίζονταν για τη χριστουγεννιάτικη αγορά και 40 Ρουμάνες που είχαν σιτέψει και ήταν για πέταμα. Ακόμα, οι αστυνομικοί βρήκαν σε μια σπηλιά μια μεραρχία Γερμανών αλεξιπτωτιστών που τους είχαν φυλακισμένους οι Ζωνιανοί από το Β'Παγκόσμιο Πόλεμο - τους κρατούσαν αιχμάλωτους, ώστε αν ξαναγίνει γερμανική επίθεση στην Κρήτη να τους χρησιμοποιήσουν ως ανταλλάγματα. Οι υπέργηροι Γερμανοί στρατιώτες ευχαρίστησαν τους αστυνομικούς που τους απελευθέρωσαν και ζητούσαν επίμονα να μάθουν ποιος νίκησε στονπόλεμο και αν δικαιούνται σύνταξη μετά από 67 χρόνια θητεία.

Ο διευθυντής της αστυνομίας Ρεθύμνου δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα έρευνες στα Ζωνιανά και πως το μόνο που τον ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τις πυρηνικές κεφαλές και τις ατομικές βόμβες.Οι κάτοικοι των Ζωνιανών είναι ενοχλημένοι από την παρουσία της αστυνομίας, γιατί δεν μπορούν να πάνε να ποτίσουν τις χασισοφυτείες τους, ενώ το σχολείο του χωριού παραμένει κλειστό γιατί τα πιτσιρίκια, αν δεν πιουν πρώτα κάνα μπάφο, δεν μπορούν να εμπεδώσουν το πυθαγόρειο θεώρημα και την απλή μέθοδο των τριών.

Τους Ζωνιανούς τους ενδιαφέρει πολύ να μάθουν τα παιδιά τους μαθηματικά -ιδιαίτερα πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό-, ώστε, όταν τα στέλνουν να πουλήσουν χασίς και κοκαΐνη, να δίνουν σωστά ταρέστα και να μην κάνουν παράπονα οι πελάτες. Κάνουν μάλιστα πολλά παιδιά ώστε να υπάρχουν αρκετά χέρια στην οικογένεια για να διακινούν τα χασίσια στην αγορά και παράλληλα να μη δημιουργείται πρόβλημα, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και κάποιος άσχετος κι αδέκαστος δικαστής βάλει στη στενή κάνα κοπέλι. Ο πρόεδρος του χωριού ζήτησε σεβασμό από τις Αρχές γιατί στα Ζωνιανάδεν πάτησαν ποτέ Τούρκοι.

Τελικά, στα μέρη της Ελλάδας που δεν πάτησαν οι Τούρκοι οι κάτοικοι είναι εντελώς απολίτιστοι - στις υπόλοιπες περιοχές όλο και βελτιωθήκαμε κάπως κατά τη διάρκεια των χρυσών αιώνων της Τουρκοκρατίας. Οι Ζωνιανοί πολέμησαν ηρωικά σε όλους τους σύγχρονους πολέμους του έθνους, γιατί ήταν πάντα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και δεν ήξεραν τι τους γίνεται, με αποτέλεσμα να τρέχουν σαν χαζοί όπου ακούγανε τουφεκιές, οπότε τώρα ζητούν να εφαρμοστεί ένας νόμος της μινωικής εποχής ο οποίος επιτρέπει σε όσους έχουν προγόνους που πολέμησαν για την πατρίδα να παίρνουν άδεια εμπορίας ναρκωτικών, όπλων και γυναικών.

Οι κάτοικοι των Ανωγείων είναι έξαλλοι με την αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά, γιατί πιστεύουν πως αποτελεί έμμεση διαφήμιση τουγειτονικού χωριού στο εξωτερικό και υποστηρίζουν πως το ανωγειανό χασίς είναι πιο αγνό από το ζωνιανό γιατί οι Ανωγειανοί χασισοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν κοπριά και όχι φυτοφάρμακα. Θορυβημένοι είναι και οι χασισέμποροι των Νομών Ηρακλείου και Χανίων που βλέπουν το χασίς τους να μένει αδιάθετο, ενώ οι χασισοκαλλιεργητές του Νομού Μεσσηνίας έχουν κινητοποιηθεί και ετοιμάζουν μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για να αποκαταστήσουν τη φήμη των προϊόντων τους στην ολλανδική αγορά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ελλάδα παραπέμπεται στο ΕυρωπαϊκόΔικαστήριο με την κατηγορία πως βάφτιζε το αλβανικό χασίς «ελληνικό»για να πάρει τις επιδοτήσεις των κοινοτικών κονδυλίων. Οι εξελίξεις στα Ζωνιανά έχουν προβληματίσει πολλούς ιστορικούς, γιατί θεωρούν πως τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανατρέπουν τη μέχρι σήμερα επικρατούσα ιστορική αντίληψη για την αντίσταση των Κρητικών εναντίον των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως οι Κρητικοί αντιστάθηκαν λυσσασμέναστη γερμανική επίθεση όχι από αυταπάρνηση και ηρωισμό -όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα-, αλλά επειδή νόμιζαν πως οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστέςείχαν σκοπό να καταστρέψουν τις χασισοφυτείες τους και να κατασχέσουντην κοκαΐνη.
Ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε πως σκοπεύει να ξαναγυρίσει την ταινία ΕλΓκρέκο, γιατί τώρα είναι σίγουρος πως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έφυγεαπό την Κρήτη για να αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε, αφού η τεχνοτροπία του αποδεικνύει περίτρανα πως έπινεμαύρο, την άκουγε και ήταν συνέχεια ντάγκλα. Στην πραγματικότητα, οι Ζωνιανοί λοιδορούνται άδικα γιατί είναι σύγχρονοι εθνικοί ήρωες και εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Πριν από 25 χρόνια, το κυρίαρχο σύνθημα στη χώρα ήταν «Έξω οι βάσεις τουθανάτου». Οι αμερικάνικες βάσεις έκλεισαν, αλλά η βάση της Σούδας έμεινε.

Έτσι, οι πολιτικοί, οι δικαστικές Αρχές, η αστυνομία και οι κάτοικοι τωνΖωνιανών έβαλαν σε λειτουργία ένα πανέξυπνο και μακρόπνοο σχέδιο για να ξεφορτωθούν τη βάση της Σούδας: αποφάσισαν να γεμίσουν την Κρήτη ναρκωτικά, ώστε να κάνουν ναρκομανείς τους Αμερικανούς στρατιώτες καινα είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τις ναρκωτικές ουσίες. Σήμερα γίνεται η επιχείρηση στα Ζωνιανά -όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο-, εξαφανίζονται οι ναρκωτικές ουσίες από το νησί, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν βρίσκουν ούτε τσιγαριλίκι, μένουν χαρμάνια, και την πουλεύουν για την πατρίδα τους.

Η Σούδα είναι και πάλι δικιά μας! Ζήτω τα Ζωνιανά! Ζήτω η Κρήτη! Ζήτωοι μπάφοι της λευτεριάς!

Monday, November 19, 2007

Tuesday, November 13, 2007

Να αναπτύξουμε τα ελληνικά προϊόντα (Γράμμα ενός εθνικόφρονα)

Ταξιδεύοντας στη Γερμανία και το Βέλγιο, την άνοιξη που μας πέρασε, ανακάλυψα ότι οι ταξιτζήδες αρέσκονται της κρητικής διατροφής. Στρίβουν κανα δύο μπάφους στα διαλείμματα της δουλείας τους και τους καταναλώνουν στο τέλος μιας σαλάτας με αγνό λάδι ελιάς για να χαλαρώνουν.
Τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι τα καλύτερα προϊόντα πάνε για κατανάλωση στο εξωτερικό, ενώ στα δυτικά προάστια κυκλοφορεί σαβούρα αλβανικής προέλευσης τίγκα στα φυτοφάρμακα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εξαγωγές της χώρας θα περάσουν κρίση για πέντε - έξη χρόνια. Κάτι οι πυρκαγιές στην Ηλεία, κάτι η κρίση στα Ζωνιανά έκαναν την παραγωγή να μειωθεί και στις λαϊκές αγορές ανέβηκαν αισθητά οι τιμές για να καλυφθεί η ζήτηση στο Αμβούργο και τη Φρανκφούρτη. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι αστυνομικοί κι οι τοπικοί έμποροι σκέφτονται να ρίξουν στη κατανάλωση προϊόν από τις εφεδρικές φυτείες της Βόρειας Ελλάδας αλλά συσχετίζουν αυτή τη κίνηση με την εξέλιξη του Μακεδονικού.
Σε γενικές γραμμές υπάρχει έντονη κριτική της πολιτικής της κυβέρνησης και σε αυτόν το τομέα, τόσο που κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι θα χαθούν ψήφοι προς την άκρα δεξιά αν γίνουν τώρα οι εκλογές. Η παραγωγή φούντας είναι παραδοσιακά ένα εθνικό προνόμιο που δόθηκε από τον αείμνηστο Μεταξά στους υποστηρικτές του βασιλιά συνάμα με την επίσημη απαγόρευση το 1936 της κατανάλωσης. Η οργάνωση Χ που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς προέκτεινε τη διανομή προϊόντος σε όλη την Ελλάδα και μετά την ήττα των κομμουνιστών οι Μανιάτες του Πειραιά διαμόρφωσαν ένα χρηματιστήριο που καθόριζε τις τιμές.Σήμερα έλληνες βουλευτές με μακρά παράδοση εκλογικών επιτυχιών, συντηρούν την παραγωγή, τις εξαγωγές και την προστασία των φυτειών δημιουργώντας μικρούς στρατούς στην υπηρεσία τους. Στόχος τους είναι η διατήρηση του εισοδήματος των εθνικοφρόνων οικογενειαρχών που γεννάνε ως γνωστόν πολλά παιδιά και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην ελληνική επαρχία. Παράλληλα το εμπορικό κύκλωμα συντηρεί εκατοντάδες αστυνομικούς, δικηγόρους, δικαστικούς που συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα με μεγάλα έσοδα. Βεβαίως για να κρατούνται τα προσχήματα των νομικών απαγορεύσεων οδηγούνται στις φυλακές κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι κυρίως χρήστες μικροποσοτήτων αλλά αυτοί θεωρούνται παράπλευρες απώλειες της προσπάθειας που κάνει η πατρίδα μας να ορθοποδήσει οικονομικά.
Γεγονός είναι ότι όπου και να πάω, νοιώθω εθνική υπερηφάνεια γιατί οι ξένοι καταναλωτές γνωρίζουν την χώρα μου, από τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της ελληνικής γης. Πιστεύω ότι η προσπάθεια που γίνετε σ’ αυτόν τον τομέα παρά τα μικροπροβλήματα θα συνεχιστεί.

Τάκης Φούντας Εθνικόφρων
Πρόεδρος του Αγώνα κατά των ναρκωτικών

Δια χειρός Lonesome Traveller

Thursday, November 8, 2007

Συγκατοίκηση πριν το γάμο (Η ματιά του... ''από μέσα'')


Συνεχίζοντας την κουβέντα για την συγκατοίκηση πριν το γάμο, είπα να γράψω κι εγώ κάτι για αυτό, έχοντας ήδη μια εμπειρία ενός μήνα και κατί, από αυτό το νταραβέρι. Καλά και άγια τα όσα έχουν γραφτεί για αυτό το ζήτημα από τους δύο προηγούμενους, αλλά και μια άποψη από κάποιον που το βιώνει αυτή τη στιγμή, βοηθάει...

Ξεκινάω. Το σπίτι που θα στεγάσει τα κοινά όνειρα δύο ανθρώπων (ααα, τι ρομαντικό) είναι πολύ σημαντικό. Εξηγούμαι. Η μία περίπτωση είναι να μείνει το ζευγάρι σε ένα κοινό σπίτι. Να αφήσουν δηλαδή το σπίτι που μένουν (για χ,ψ λόγους) και να συγκατοικήσουν σε ένα καινούργιο. Η δεύτερη περίπτωση είναι να μείνουν μαζί στο σπίτι της και η τρίτη περίπτωση είναι να συγκατοικήσουν στο σπίτι του.

Στην πρώτη περίπτωση όλα είναι άγραφο χαρτί. Φτιάχνουν μαζί το σπίτι, με σχεδόν σίγουρο το γεγονός ότι μόλις τελειώσει η από κοινού διακόσμηση/διαρύθμηση των χώρων θα είναι πιο ''θηλυκό'' από ότι θα το ήθελε ο άνδρας, αλλά, δεν πειράζει, καλή καρδιά! Η έκφραση ''από κοινού'' είναι βέβαια κάπως αδόκιμη γιατί 9/10 φορές η γυναίκα αποφασίζει και ο άνδρας απλά συμφωνεί:
΄΄Αχ, αγάπη μου, μούρλια δεν είναι αυτές οι μπεζ (το ''ζ'' παχύ) κουρτίνες για το σαλόνι μας; Δεν θα ταιριάζουν τέλεια με το κομοδίνο που μας έδωσε η μαμά μου;΄΄ , λέει αυτή , όλο χαρά.
΄΄Ναί μωρό μου΄΄ απαντάει αυτός και ένα δάκρυ κυλάει μέσα του, ενώ θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια που αντί για μπεζ (είπαμε, το ''ζ'' παχύ) κουρτίνες είχε στερεώσει ένα πανό που έγραφε ''Born to be wild'' στα κουρτινόξυλα. Στιγμές που χάθηκαν για πάντα...

H δεύτερη περίπτωση είναι να συγκατοικήσουν στο σπίτι της. Εδώ, άνδρες, θέλει προσοχή. Ειδικά τους πρώτους μήνες. Θυμάστε τη lady D, που πήγαινε στα ναρκοπέδια για χάρη της UNICEF , πόσο προσεκτική ήταν; Τόσο και πιο πολύ. Οι γυναίκες που μένουν μόνες τους έχουν τους δικούς τους οικιακούς κανόνες. Αυτοί, μπορεί να είναι ακαταλαβίστικοι για τους άνδρες αλλά δεν παύουν να είναι ''οι κανόνες του σπιτιού''. Θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα (''αν θέλεις να τα πάμε καλά, αγάπη μου'') και φυσικά άγνοια νόμου, δεν ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί αυτό γίνεται παντού στη φύση. Το θηλυκό κουμαντάρει τη φωλιά και άμα δεν σου αρέσει κύριε, να τα μαζέψεις και να πας στη μάνα σου!
Ένα απλό παράδειγμα: Οι φίλοι του άνδρα δεν μπορούν να έρθουν αν δεν πέσει τηλεφωνάκι του στυλ, ''κοιτάξτε μαλάκες, τώρα που θα έρθετε, μην αρχίσετε τις μαλακίες, γιατί προχθές ξέχασα το καπάκι της τουαλέτας πάνω και μου το κρατάει ακόμα. Οπότε, ήρεμα. Α! Επίσης, πάρτε και κανένα φοντανάκι μήπως και την καλμάρω λίγο....''. Περιττο να προσθέσω, πως οι ''μαλάκες'' δεν θα πρέπει ποτέ να είναι πάνω από δύο...(κάτι που δεν ισχύει για τις φίλες της που μπορούν να έρθουν κι όλες μαζί αμά λάχει, στρογγυλοκάθονται στο σαλόνι και μετά από μισή ώρα μαζί τους αποσύρεσαι διακριτικά στο μέσα δωμάτιο. Από εκεί, τις ακούς να ξεκαρδίζονται , είσαι σίγουρος πως γελάνε μαζί σου και εικόνες από επιδρομές του Ούνων σε ανυπεράσπιστα χωριά, αρχίζουν να εμφανίζονται στα βάθη του μυαλού σου...)

Η τρίτη περίπτωση (και αυτή που βιώνω) είναι να έρθει αυτή, να μείνει μαζί σου. Εδώ, θα μου επιτρέψετε έναν πιο προσωπικό τόνο... Θέλω να πω εξ' αρχής ότι η επιλογή να μείνουμε μαζί, ήταν μια απολύτως συνειδητή επιλογή. Ίσως και για αυτό να το έχω πάρει το ζήτημα πολύ χαλάρα, το ένα έφερε το άλλο αν με εννοείτε. Για ΄μενα, αλλά και για την συμβία μου ήταν το επόμενο, λογικό, βήμα. Καταλαβαίνω, ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα ζευγάρια, αλλά τι να πω, ίσως είμαι απλά πολύ τυχερός.

Φυσικά, το κλειδί, που ανοίγει την πόρτα της συγκατοίκησης/συμβίωσης είναι ο (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΥΠΙΑ!!!) αλληλοσεβασμός και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Θα ήθελα να γράψω κάτι πρωτάκουστο και ξέρω ότι ακούγομαι σαν την Τ.Μακρή, αλλά έτσι είναι, τι να κάνουμε. You win some, you lose some που λένε και φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Ναί, δεν μπορώ να τρώω τα πιτσόνια όλη την ώρα και θα αναγκαστώ να φάω τίποτε μπάμιες που θα έχει κάνει η μάνα της, αλλά τουλάχιστον θα πάρω και καμιά βιταμίνη. Ναί, δεν μπορώ πλέον να πετάω τα ρούχα μου όπου να ΄ναι και να περιμένω να μαζευτούν μόνα τους, αλλά τώρα που κάνω το κόπο και τα τακτοποιώ, όσο και να πεις το σπίτι δείχνει πιο ωραίο.

Είναι αυτά τα μικρά πραγματάκια που βάζουν τα μεγάλα σε μια τάξη; Δεν ξέρω...Σαν θεωρία πάντως, δεν μου ακούγεται άσχημη. Φυσικά, όλοι δεν έχουν τα ίδια θέλω. Αλλά για όσους σκέφτονται τη συγκατοίκηση πριν το γάμο, (που σημαίνει ότι έχουν σκεφτεί και κάποιες άλλες παραμέτρους στις σχέσεις τους) ας το δοκιμάσουν. Έστω και σαν περιπέτεια. Οι εκπλήξεις (δυσάρεστες ή ευχάριστες) άλλωστε, έρχονται για όλους και παντού. Είτε μοιράζονται τον ίδιο καναπέ είτε όχι.

ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ (με βάση τις εμπειρίες που αποκόμισα σε αυτόν τον ένα μήνα, οποτε μην τις πάρετε και πολυ στα σοβαρα...)

1. Η δύναμη της βαρύτητας είναι από τις πιο ισχυρές στον πλανήτη που ζούμε. Επείδη αυτό τον πλανήτη θα τον κληρονομήσουμε στα παιδιά μας, μην αψηφείτε την δύναμη της βαρύτητας και αφήνετε το καπακί της τουαλέτας να πέφτει. Κάθε φορά που κάνετε το ψιλό σας, εσείς οι άντρες.
2. Το καινούργιο Football manager προσφέρει αμέτρητες ώρες χαράς μπροστά στον υπολογιστή. Πήρα το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ χωρίς καμιά μεταγραφη με 9 πονταλάκια διαφορά (τ΄ακούς αυτά, μαστρό-Fernando Santos;). Αυτό δεν σημαίνει ότι λίωνουμε μπροστά στο PC όπως παλιά. Μια ωρίτσα την ημέρα γιατί στο παιχνίδι μπορεί να στραβώσει το κλίμα με 3-4 ήτττες, αλλά άμα στραβώσει το κλίμα στο σπίτι επείδη παίζεις 3-4 ώρες συνέχεια τότε...
3.Το μπάνιο σας (μιλάμε πάντα για την περίπτωση που θα έρθει η γυναίκα να μείνει στο σπίτι σας) θα καταληφθεί από διάφορα μπουκαλάκια, υγρά,σερβιέτες,βερνίκια,κέρατα,eye-liner,νεσεσερ, κρέμες, αλοιφές, κολώνιες και άλλα σουξουμουξου μανταλάκια. Κανονική κατάληψη. Πριν τη βραδυνή έξοδο όμως, που θα έχει μπει στο μπάνιο σαν μια απλή γυναίκα και μετά από δύο ώρες θα βγει θεά και θα ευωδιάζει ο τόπος τότε θα καταλάβετε. Ίσως τελικά, να μην βγείτε κιολας...
4.Στα δύο ματσάκια (Τρίτη-Τετάρτη) του Champions league, βλέπουμε το ένα (το πιο σημαντικό της εβδομάδας) κανονικά και το άλλο με zapping σε ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντερ, με χαμηλά τον ήχο, με κουβεντούλα κτλ. Γενικά πάντως, στο μείζον θέμα της χρήσης του τηλεκοντρολ ο άνδρας έχει τον πρώτο λόγο.
5.Δύο λέξεις μόνο. Ζεστό φαί! (Πλένεις όμως τα πιάτα, μετά)
6.Σόρρυ, άλλες τρεις λέξεις. Καθαρά - σιδερωμένα ρούχα.(Δεν πετάμε τα ρούχα μας στο πουθενά, βάζουμε πιο συχνά πλυντήριο,απλώνουμε κιόλας)
7.Το ψυγείο δεν είναι πια το οικιακό εργαστήριο πειραμάτων πάνω στους μύκητες, που προκύπτουν αν αφήσουμε τα μακαρόνια για παραπάνω από τρεις μήνες. Το ψυγείο είναι ψυγείο. (Είναι απίστευτο το τι μαθαίνει κανείς!!!)
8. Δυνατά ρεψίματα και βροντώδεις κλανιές...μία ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι...
9. Φυσικά και μπορείς να κυκλοφορείς γυμνός στο σπίτι. Μπορεί να σταθείς πάρα πόλυ τυχερός
10. Αν γράφεις σε blog μην αφήνεις ποτέ την κοπέλα σου να διαλέξει φωτογραφία που θα συνοδεύει το αρθράκι σου...(Άμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις)

Thursday, November 1, 2007

Συγκατοίκηση πριν το Γάμο-Round 2(The female strikes back)

Με σεβασμό στα δημοκρατικά ιδεώδη και πίστη στη αξία του διαλόγου,μεταφέρω αυτούσια και χωρίς περικοπές την απάντηση που έλαβα από αναγνώστρια-μελλοντική συμμετέχουσα στα δρώμενα του Blog, σχετικά με τους προβλήματισμούς μου περι συγκατοίκησης. (ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει από ροζ καρδούλες και λούτρινα ζωάκια, με φανερή την χαρακτηριστική αδυναμία του ασθενούς φύλου να γράψει κάτι ουσιαστικό λόγω νοητικής ανεπάρκειας, καθώς και πλήθος αναφορών περί ισότητας και χειραφέτησης των γυναικών-φτου κακά.Απλά το βάζουμε για να μην μας πουν σεξιστές και φαλλοκρατικά γουρούνια....).
Ακολουθεί το κείμενο...........
Μετά τις γονυπετείς παρακλήσεις* του “leuteria.stis.egkyes” και στη λογική της ισότιμης εκπροσώπησης των 2 φύλων και … επειδή ενστερνίζομαι την άποψη περί ψυχιάτρου ιδού λοιπόν το πρώτο μου πόνημα.

Αφορμή το τελευταίο άρθρο σχετικά με τα πλεονεκτήματα της συγκατοίκησης πριν το γάμο. Βαθύτερη αιτία η απόλαυση που αποκομίζω διαφωνώντας με το συγγραφέα του!

Αρχικά νομίζω ότι το θέμα της συγκατοίκησης δε μπορεί να αντιμετωπιστεί στατιστικά μεμονωμένα. Τι θέλει να πει η ποιήτρια:
1) το ξέρουμε ότι η Αθήνα έχει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας (ας πρόσεχε!), αλλά μην ξεχνάμε ότι για το υπόλοιπο μισό (με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη) η κοινωνική κατακραυγή αποτυχημένων πειραμάτων συγκατοίκησης είναι υπολογίσιμος παράγοντας αποτροπής.
2) μεγάλη σημασία έχουν οι οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνεται μία απόφαση. Λίγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του ανοίγματος ενός νοικοκυριού χωρίς τη συμβολή των γονιών τους (χωρίς ταυτόχρονα να ρίξουν το επίπεδο διαβίωσης στο οποίο έχουν καλομάθει). Τι θα πεις όμως στους γονείς σου ‘Δώσε μου το διαμέρισμα-προίκα μου τώρα και μερικές χιλιάδες ευρώ για επίπλωση/εξοπλισμό και αν μου ‘καθίσει’ η σχέση σε κάνα δυο χρόνια το συζητάμε για γάμο’;
3) Σε συνδυασμό με το 2) αν δεν έχεις φύγει ως την υπό συζήτηση στιγμή από την γονική εστία δεν χρειάζεσαι μόνο επιχειρήματα υπέρ τη δοκιμής πριν το γάμο, αλλά και υπέρ του να εγκαταλείψεις τη θαλπωρή, το έτοιμο φαγητό, τα σιδερωμένα ρούχα, τους πληρωμένους λογαριασμούς πριν … την ώρα σου. Μην αμφιβάλετε ότι υπάρχουν αρκετοί που αισθάνονται ως υποχρέωση και όχι δικαίωμα την ανάληψη των ευθυνών ενός σπιτιού και σπιτικού μετά το γάμο.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν από μόνα τους επιχειρήματα κατά της ‘συγκατοίκησης ΠΡΙΝ’, αλλά το … πείραμα ενδέχεται να αποτύχει από εξωτερικούς παράγοντες που ενδεχομένως να εξαλειφόταν με το γάμο.

Όμως νομίζω ότι αναλωνόμαστε σε επιχειρήματα για μία … τεχνική λεπτομέρεια παραβλέποντας το ζουμί της υπόθεσης ‘σχέση ζευγαριού’ (δεν έγραψα ανδρόγυνου και εδώ να σας δω πόσο προοδευτικοί είστε). Συμβιβασμοί λοιπόν. Αμοιβαίες υποχωρήσεις. Προσαρμογή στο ταίρι σου. Ναι και πάλι ναι, αν είναι αμφότεροι. Ναι και πάλι ναι, αν αφορούν θέματα που δεν καταπιέζουν την προσωπικότητα του ενός, αλλά την βοηθούν να εξελιχθεί προς το καλύτερο. Αν θίγουν τον εγωισμό και όχι την αξιοπρέπεια του ατόμου. Αν κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη και η εκτίμηση (εδώ φαίνεται ότι γράφει γυναίκα J ). Όχι αν απαιτούνται και προσφέρονται μονόπλευρα. Όχι αν από πίσω κρύβεται ο φόβος της μοναξιάς (του ‘ραφιού’). Δεν μπόρεσα ποτέ μου να κατανοήσω σχέσεις τύπου ‘Βαμβουνάκη’ (με βαράει, με απατάει αλλά εγώ τον αγαπάω και υπομένω). Τουλάχιστον ψυχολογική υποστήριξη χρειάζονται όσες βαυκαλίζονται να πιστεύουν ότι η δύναμη της αγάπης τους θα αλλάξει τον κάθε *#$*#.
Δε θεωρώ το διαζύγιο ταμπού αλλά δε θα ήθελα να είναι η εύκολη λύση . Ούτε με το φόβο του να αποφεύγει κανείς εξαρχής τη δέσμευση. Ας έχει κανείς τα μάτια, το μυαλό και την καρδιά του ανοιχτά (πάλι μου βγαίνει το μελόδραμα) για το ένα (άντε δύο για μερικούς) ιδανικό ταίρι που μας αναλογεί. Και όταν το βρει το θέμα που τίθεται δεν είναι η συγκατοίκηση πριν ή μετά. Είναι πόσο έτοιμος/η είναι να το αναγνωρίσει και πόσο ικανός/ή να το κρατήσει για μια ζωή. Στο κάτω-κάτω δε νομίζω να χρειάζεται να συγκατοικήσεις με κάποιον για να διαπιστώσεις αν είναι τακτικός, καθαρός κλπ και αν προσφέρεται να μοιραστεί τις δουλειές. Υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις στα οποία φαίνονται αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα (ας μην το κουράσω με παραδείγματα).
Και για να δείτε ότι και εγώ ξέρω παροιμίες: από το «γουρούνι στο σακί» και το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» μην φτάσουμε στο «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».