Tuesday, September 18, 2007

Άσμα ηρωικό και πένθιμο



Σαφέστατα ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσμα........με πολλά νοήματα και πολλούς παραλήπτες. Το βασικότερο απο όλα είναι νομίζω ότι όλοι κερδισαν εκτός του ΠΑΣΟΚ.
Οι λόγοι της ήττας νομίζω είναι παραπάνω απο ένας και δεν θεωρώ ότι είναι αυτό υπεύθυνο για όλους. Οτι έχει ευθύνες είναι δεδομένο..........

Κατ’ αρχάς το πλέον σαφές ήταν οτι υπο τις υπάρχουσες συνθήκες το σύνθημα «Χτυπήστε τον δικομματισμό» βασικά μεταφράζεται σε «Μην ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ». Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ξεκάθαρα θεώρησαν ότι η παραταξή τους δεν ευθύνεται για τις πυρκαιές και κατα συνέπεια δεν την αποδοκίμασαν σε αυτό το επίπεδο. Ειναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν της επέρριψαν ευθύνες για τα λοιπά θέματα (ομόλογα, υποκλοπές κτλ). Η Νεα Δημοκρατία τιμωρήθηκε μονο για το βιβλίο της Ιστορίας εξού και η Μαριέτα αλλα και ο υφυπουργός της πήραν το πούλο (κατα το κοινώς λεγόμενο) και η σχετική αύξηση του ΛΑΟΣ (αρκετή για να τον βάλει στην Βουλή).

Απο την άλλη μεριά σημερα είναι πιο καθαρό απο ποτέ το αδιέξοδο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου......ο λόγος απλούστατος:

1) Για να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα ποσοστό περίπου 42%-44%. Η ερώτηση είναι λοιπόν που θα το βρεί. Οι απαντησεις είναι 2, είτε απο την Αριστερά είτε απο τα Δεξιά. Αν υποθέσουμε ότι έχει ένα σταθερό ποσοστό 38% χρειάζεται άλλο ένα 5%-6% απο τα αριστερά του για να βγεί πρώτο. Αυτό βέβαια σημαίνει συρρίκνωση των ποσοστών της Αριστεράς στα μισά περίπου απο αυτό που είναι τώρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Η άλλη εναλλακτική του επιλογή είναι να πάρει ψήφους απο την Νέα Δημοκρατία. Σημειωτέον οτι μαθηματικά σε αυτην την περίπτωση χρειάζεται τις μισούς ψηφους απο την προηγούμενη περίπτωση (να τις πάρει απο τα Αριστερά του), δεδομένου ότι αντιστοίχως θα μειώνονται και οι ψήφοι της Ν.Δ. Βεβαια αυτό θα σημαίνει υποχρεωτική διολίσθηση προς ¨δεξιές¨ θέσεις με ότι αυτό συναπάγεται.........
2) Ο ΣΥΝ τώρα.......πιστεύω οτι οι πανηγυρισμοί το βράδυ της Κυριακής ήταν περισσότερο που βγήκε αυτοδύναμη η ΝΔ παρα για την αυξηση του ποσοστού τους. Και εξηγούμαι: Ας υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν αυτοδύναμη, ποιά θα ήταν η θέση του Συνασπισμού? Θα συνεργαζοταν με το ΠΑΣΟΚ? Αν ναι, ως ένα σημείο θα ακυρώνονταν όλη η συλλογιστική του περι Παπάγου και Πλαστήρα και λοιπά. Ενω αν δεν συνεργάζονταν και είχε την δυνατότητα να συγκρατήσει τις ψήφους του η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε σε καποια μεταγενέστερη εγκλογική αναμέτρηση με ψηφους απο το ΛΑΟΣ και ίσως και απο το ΠΑΣΟΚ.
3) Για το ΚΚΕ λίγα πραγματα μπορούν να υποθούν...οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες και επικεντρώνονται στο motto ‘Ας τους έχω εγώ μαντρωμένους τους δικούς μου και ας κυβερνάει η Δεξιά 500 χρόνια’. Ειναι ξεκάθαρο οτι ξέρουν ότι δεν θα κυβερνήσουν ποτέ και αυτό τους δίνει προφανώς το δικαίωμα να λένε ότι τους κατεβαίνει στο κεφάλι.....Η πρώτη ερώτηση στο debate για την Παπαρήγα είχε να κάνει στο οτι "ονειρεύονται" ένα μοντέλο που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Περιμένω σχόλια και απόψεις σας......................


No comments: