Wednesday, February 13, 2008

Ένταξει ρε παιδιά, οΤσίπρας είναι, όχι ο Βελζεβούλ


Το παραδέχομαι. Σε όλες τις εκλογές που συμμετείχα ως ενεργός (τρομάρα μου) πολίτης, ψήφιζα ΣΥΝ. Πιστεύω όμως, ότι είμαι αρκετά αντικειμενικός και ψύχραιμος για να βλέπω κάποια πράγματα μακριά από πολιτικές ή (πολύ χειρότερα) κομματικές αγκυλώσεις και κόμπλεξ. Βέβαια, οι θέσεις που παίρνουμε όταν γράφουμε κάτι προς σχολιασμό, είναι καθαρά υποκειμενικές, αλλά έχει μεγάλη σημασία να φιλτράρονται μέσα από το σουρωτήρι της κοινής λογικής. Αφορμή για αυτό το αρθράκι δεν είναι τόσο, η εκλογή ενός τύπου που έχει πάνω κάτω την ίδια ηλικία με εμένα αλλά οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η εκλογή.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτή η επιθετικότητα στις αντιδράσεις κυρίως του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, που υπάρχουν για τον νεοεκλεγέντα. Ο λόγος είναι προφανής (ή μήπως όχι;) και έχει να κάνει, όπως πάντα, με την απώλεια ψήφων των δύο κομμάτων που φαίνεται να υπάρχει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνω το ρήμα ''φαίνεται'' γιατί αυτό το 11,5 % είναι ένα ποσοστό που βγήκε από μια δημοσκόπηση και όχι από μία εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, μπορεί και να είναι αν όχι επίπλαστο, τουλάχιστον στιγμιαία αποτύπωση μιας δυσαρέσκειας. Ή μπορεί να είναι η απεικόνιση ενός ''ρεύματος''. Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που κάποιος είχε ''ρεύμα'' ήταν ο Α.Σαμαράς και το κόμμα του, η Πολιτική Άνοιξη, μέχρι που κάποιος έκλεισε την πόρτα και το ρεύμα κόπηκε. Και έγινε ρευματισμός και αρθριτικά.

Παρόλα αυτά, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ (το οποίο τις λεκτικές επιθέσεις με τους κουραμπιέδες κτλ, τις είχε αρχίσει πιο νωρίς) με βάση κάποιες δηλώσεις στελεχών τους, φαίνεται ότι φοβούνται μην τους βρει το ρεύμα και πουντιάσουν. Στο πολιτικό παιχνίδι των καιρών μας, όλα αυτά είναι και κατανοητά και δικαιολογημένα.Να θες δηλαδή να χτυπηθείς με έναν πολιτικό αντίπαλο που οι ενδείξεις λένε ότι ανεβαίνει. Αφού ανεβαίνει αυτός κάποιος πρέπει να κοντύνει και κανείς δεν θέλει το κεφάλι του να μυρίζει ποδαρίλα, λόγω ύψους. Αλλά αυτό που προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο τρόπος της επίθεσης. Και εξηγούμαι.

Έχουμε έναν τύπο, ασυνήθιστα νέο για τα ελληνικά δεδομένα, που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός κόμματος. Ποιο κόμμα, δεν έχει σημασία στην προκειμένη, βάλτε εσείς ένα. Βγαίνει λοιπόν ο πρόεδρος αυτός και οι αντίπαλοί του την πέφτουν πριν αρχίσει να κάνει οτιδήποτε!!! Μισό λεπτό ρε παιδιά. Μη βαράτε.

Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Εκλέγεται ο Τσίπρας που μπορεί να είναι και ένας νέος ΒουγιοΜπιστοΔαμανάκης, αλλά μπορεί και όχι. Το σημαντικό είναι ότι δεν ξέρουμε τι είναι ούτε και πως θα εξελιχθεί. Αν πάρουμε το 11,5% ως αληθή χρησμό ενός μελλοντικού εκλογικού αποτελέσματος (και έτσι μοιάζει να το εκλαμβάνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι) τότε σημαίνει ότι το κόμμα που τώρα πια αυτός είναι ο αρχηγός κάνει κάποιο ''κλικ'' στον κόσμο. Και μάλιστα σε ένα κόσμο, δικαίως αγανακτισμένο, υποψιασμένο,βαριεστημένο από την πολιτική και το κόμματα. Το αγγούρι είναι πως θα το διαχείριστεί όλο αυτό (γιατί ο άνθρωπος στο πως ασκεί την εξουσία φαίνεται) αλλά αυτό είναι για το μέλλον. Το πολύ άμεσο μεν, αλλά πάλι μέλλον. Αν το 11,5% είναι μια μπαρούφα τότε προς τι το μίσος και ο αριστεροσπαραγμός;;;!!!! ( Παραδόξως(;) η Ν.Δ και το Λ.Α.Ο.Σ δεν ακούγονται πολυ σε αυτό το παιχνίδι. Μάλλον γιατί η Ν.Δ. δεν προλαβαίνει καθώς την καίνε άλλα, πιο χοντρά και πιο μεγάλα και το Λ.Α.Ο.Σ. ... είναι Λ.Α.Ο.Σ)

Ξαναγυρνάμε στα αριστερά. Θέλω να γίνει κατανοητό, ότι πρόθεσή μου δεν είναι να υπερασπιστώ τον Τσίπρα ή τον κάθε Τσίπρα. Θέλω όμως να καταλάβω τι θέλουμε επιτέλους. Χρόνια τώρα άκουγα από όλους τους πολιτικούς χώρους, ''θέλουμε νέο κόσμο, οι νέοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στα κοινά, τότε, στα χρόνια μας, οι νέοι συμμετείχαν'' και άλλες καραμέλες με γεύση βατόμουρο -σπαράγγι. Ε, να ρε παιδιά. Μπήκανε οι νέοι. Πειράζει που πήραν θέσεις αρχηγικές; Προφανώς πειράζει. Είπαμε να μπούνε αλλά όχι και έτσι, τσαμπουκά. Μήπως όμως ξεχάσαμε ότι οι νέοι πάντα έτσι έμπαιναν, μπαίνουν και θα μπαίνουν; Θορυβωδώς και τσαμπουκά. Δεν μιλάω, επαναλαμβάνω για τον Τσίπρα. Δεν τον φαντάζομαι σαν τζενταϊ Skywalker με φωτόξιφος ή σαν τον πρίγκηπα με το άσπρο άλογο, αυτά μπορεί όποιος θέλει να τα διαβάσει στο www.arlekin.com. Αλλά είναι κατάφωρα άδικο να φωνάζουμε ''έλα νέε να ακούσουμε τη φωνή σου, τι έχεις να μας πεις'' και πριν ανοίξει το στόμα του να λέμε ''Α! Είσαι πολύ νεός, δεν κάνεις''.

Ακόμα και στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει έναν προπονητή που μόλις αναλαμβάνει μια ομάδα, ''άμπαλο'' και ''μυρουδιά'' από την αρχή. Άσε να κάνει τίποτα χοντρές γκέλες και τον κράζουμε μετά...
Επίσης είναι και θέμα ευγένειας. Αν, πχ, έρθει κάποιος και σου συστηθεί: ''Καλημερά, είμαι ο πρόεδρος του τάδε οργανισμού/σωματείου/κόμματος/επιτροπής/λέσχης, πως είστε;'' , η πρωτή κουβέντα που σου έρχεται στο μυαλό σίγουρα δεν είναι ''άντε ρε κουραμπιέ'', εκτός αν έχεις προσωπικά μαζί του...

Γιατί δεν είναι μόνο τι λές, αλλά και ποιος είσαι εσύ που τα λες (τι αμαρτίες σε βαραίνουν, ποια η διαδρομή σου) αλλά και ο τρόπος που τα λες. Στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης 12-02-2008 είχε μερικά σχόλια για την εκλογή Τσίπρα που δίνουν ένα συγκεκριμένο τόνο. Θα ασχοληθώ λιγάκι με αυτά.


Αλέκα Παπαρήγα: ''απορρίπτοντας την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε: ''Δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές και νέα διάψευση ελπίδων. Δεν είναι ώρα για νέα απογοήτευση, δεν είναι ώρα για παγίδευση σε παραπλανητικές ψευτολύσεις.Δεν αξίζει στον λαό να νιώσει για μία ακόμη φορά προδομένος''
Με συγχωρείς, συντρόφισσα Αλέκα, αλλά έχεις καμιά μαγική σφαίρα που δείχνει τα μελλούμενα και ξέρεις τι θα γίνει; Μια θεωρητική πρόταση ακούστηκε-που λογικά δεν θα εφαρμοστεί ποτέ-και το γυρίσαμε αμέσως στο μελό.
Γίωργος Μαυρίκος (βουλευτής ΚΚΕ): ''Για μακιγιάζ έκανε λόγο ο βουλευτής όταν ρωτήθηκε για τον Α.Τσίπρα και σχολίασε πως θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ ''να γλείψει το κόκαλο από τη νομή της εξουσίας''
Όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ του περίπου 5% στις τελευταίες εκλογές, που μια ζωή του τη λένε από αριστερά και δεξιά ότι ''δεν είναι κόμμα εξουσίας''. Αποφασίστε τι είναι επιτέλους...και πείτε μας.
Κίμων Κουλούρης (ο γνωστός):''Στον ΣΥΝ πρέπει να μην καβαλάνε το καλάμι, να μην έχουν έπαρση, είναι σημαντικό το 5% να γίνει 10% αλλά δεν εξασφαλίζει κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να είναι ανοιχτοί στην κοινωνία και να μην είναι αλαζόνες απέναντι στο ΠΑΣΟΚ''
Πρώτα από όλα,ο Κίμων ''μιλάω με στόμφο σαν του Πρέκα, μιλάω για τον εαυτό μου σε τρίτο ενικό πρόσωπο'' Κουλούρης, είναι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για έπαρση και αλαζονεία. Δεύτερον, είναι όντως σημαντικό το 5% να γίνει 10% αλλά κάτσε να γίνει πρώτα. Και Κιμωνάκο το +5 ο ΣΥΡΙΖΑ από που θα το βρεί; Από το Λ.Α.Ο.Σ. ή από κάπου αλλού άμα συνεχιστεί η ίδια βιόλα στο ΠΑΣΟΚ; Για πες μας εσύ, ο έμπειρος πολιτικός. Τρίτον, τον παίρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικό κόμμα μια δυναμικής 5-10% να είναι κλειστό στην κοινωνία;;!!!!
Άκης Τοχατζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει μια υποχώρηση του δικομματισμού γιατί το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο (σ.σ. Από μόνο του; Δηλαδή πήρε το δρόμο μονάχο του αυτό το σύστημα και έφτασε σε οριακό σημείο, έτσι; Στα κουτουρού; Δεκαετίες αλαζονικής διακυβέρνησης από το κόμματα που στήριζαν αυτό το σύστημα δεν έπαιξαν το ρόλο τους;;) και τόνισε οτι και ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να αναδείξουν νέες ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις και προπαντός μια ικανότητα συμπόρευσης με τις λαϊκές δυνάμεις
Πιάσε το αυγό και κούρεψέ το, Άκη μου. Άμα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει ''μια ικανότητα συμπόρευσης με τις λαϊκές δυνάμεις'' αυταπόδεικτα σημαίνει ότι έχει χάσει την επαφή του με αυτές, νες πα;

Ακόμη, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από αυτά που διαβάζω, βρήκαν μια πολύ καλή ατάκα, που ξυπνάει αρκετά αντανακλαστικά, για να κριτικάρουν τη δήλωση του Τσίπρα "Κύριε Παπανδρέου δεν δικαιούστε να λέτε ότι είστε αριστερά''. Η ατάκα είναι μέσες-άκρες η ακόλουθη: ''Δεν θα εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης''.
Ρε παιδιά, εντάξει, μεταξύ μας είμαστε, ποιο ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερό; Η Άννα Διαμαντοπούλου;!!! Ο Βενιζέλος εκφράζει κάποιο αριστερό όραμα;!! Ο Λαλίωτης μήπως;!! Ο Σημίτης;;;!!! Ή μήπως ο Γιωργάκης που επιμένει να μιλάει για κέντροαριστερά εννοώντας κέντρο, όπως ο παππούς του. Δηλαδή στο πρόσφατο συνέδριο που βγήκε αρχηγός κυριάρχησε η αριστερή συνθηματολογία; Γιατί εγώ, άλλα θυμάμαι...
Φυσικά και δεν θα εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, αλλά από την άλλη ακόμα και να τα εξέδιδε, με το χέρι στην καρδιά, ποιος πρωτοκλασάτος από το ΠΑΣΟΚ θα τα έπαιρνε; Προσοχή, η φράση κλειδί είναι ''με το χέρι στην καρδιά'' και όχι με το χέρι στην τσέπη ή την κωλότσεπη.

Οι παραπάνω αντιδράσεις, δείχνουν κατά τη γνώμη μου έναν αδικαιολόγητο πανικό. Σαν κάποιος να είδε έναν εφιαλτή (δημοσκόπηση που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 11,5%) και αρχίζει και προετοιμάζει τη ζωή του με βάση αυτό το κακό όνειρο. Εντάξει, εγώ δεν λέω, να το χτυπήσουμε το τζόβενο που μας κάνει το μάγκα, να του δώσουμε να καταλάβει ότι ο παλιός είναι αλλιώς, εν πάσει περιπτώση υπάρχει κι ένα κατεστημένο που πρέπει, γατζωμένοι καθώς είμαστε επάνω, του να διατηρηθεί. Κι εγώ μαζί σας. Αλλά, πιστεύετε πραγματικά ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από τσαμπουκαδές-πυροτέχνημα; Εσείς οι παλιοί, οι έμπειροι, οι ψημένοι στα πολιτικά παιχνίδια και χτυπήματα (ενίοτε και κάτω από την μέση) αυτή τη διαλεκτική έχετε να παρουσιάσετε; Ο ΣΥΡΙΖΑ, για τώρα τουλάχιστον, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει το 5% , 10% από μόνος του, μην γελιόμαστε. Άρα κάτι σάπιο υπάρχει που δεν λειτουργεί στους μηχανισμούς των άλλων κομμάτων και για αυτό το λόγο χάνουν έδαφος. Με αυτή την πολεμική, νομίζετε ότι κερδίζετε ή χάνετε ψήφους; Θα ακούσουμε μία άλλη πρόταση, έστω και επικοινωνιακά, από αυτά που ακούμε τόσα χρόνια; Δεν βαρεθήκατε πια την ίδια λογική; Επειδή σας έβγαζε ασπροπρόσωπους πριν 25 χρόνια και βάλε, πρέπει να συνεχιστεί ο ίδιος σκοπός; Πως θα ανοιχτεί το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ στην κοινωνία του 2008, με συνθήματα του1980;;Μα αναπαράγωντάς τα δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε, άρα έχουν συντριπτικά αποτύχει.

Μόνο ένα λόγο μπορώ να βρώ. Να αναγκάσουν τον Τσίπρα (πάλι, τον κάθε Τσίπρα) να επιλέξει τον ίδιο δρόμο με αυτούς. Και δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από έναν νέο 34 ετών να μιλάει με την γλώσσα ενός εξηντάρη. Αν γίνει αυτό, όχι 5%, όχι 10% αλλά τρία (και όχι %) θα πάρει και πολλά θα είναι. Εδώ θα είμαστε να δούμε τι θα γίνει...

3 comments:

Karelias said...

WAARNIG!!!!!!! αγνοήστε το παραπάνω link

Anonymous said...

See here

Anonymous said...

what the fuck????