Thursday, September 27, 2007

To χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου




Με εξαιρετικό ενδιαφέρoν (και προσωπικά με ανακούφιση) παρακολουθήσαμε την απόφαση απόρριψης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η απόρριψη ήταν καθαρά πολιτικάντικοι (η Κουτσίκου και ο Καλός ακόμα δεν έχουν καταλάβει πότε τους χτύπησε το τρένο) αλλά το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πρώτα από όλα γιατί ο πολύς ο κόσμος δεν το γούσταρε. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, είναι και πολύ ωραίο και πολύ εύκολο να το παίζουμε δημοκράτες όταν εμείς είμαστε στην πλειοψηφία (πολιτικά, κοινωνικά, οπαδικά…..) αλλά εδώ έχουμε διαλέξει ένα παιχνίδι. Ή το παίζουμε με τους κανόνες του ή δεν το παίζουμε καθόλου. Τους δημοκράτες θέλω να τους δω όταν πρέπει να κάνουν πασο γιατί οι υπόλοιποι (οι πολλοί εν προκειμένω) ήταν αντίθετοι. Θα ξαναέρθω σε αυτό γιατί είναι και το ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης.

Δεύτερο ήταν το περιεχόμενο του βιβλίου. Το βασικό επιχείρημα των συγγραφέων ήταν ότι ξεφεύγει από εθνικιστικές ρητορείες και κατά συνέπεια είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αντικειμενικό και κάτι άλλα τέτοια κουλά. Είναι το βλακωδέστερο επιχείρημα που θα μπορούσαν να επικαλεστούνε. Εδώ είναι Βαλκάνια madam Ρεπούση (η όπως αλλιώς σας λένε) μου, δεν γράφετε την Ιστορία των Νήσων του Πάσχα. Η Ιστορία, εξ ορισμού, είναι και έντονα εθνικιστική και τα σημερινά πολιτικά και εθνικά θέματα αποτελούν συνέχεια των ίδιων θεμάτων των τελευταίων 150 χρόνων. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης ήταν από την μη ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων για εθνικιστικούς λόγους να καταλήξουμε σε μια μη ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων για μη εθνικιστικούς λόγους. Κάτι σαν το παλιό ανέκδοτο «Τι είναι ο καπιταλισμός; Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Και ο κουμμουνισμός ακριβώς το αντίθετο.»

Στην τελική, μην τρελαθούμε κιόλας. Όταν θα στείλω τις κόρες μου στο Δημοτικό δεν με ενδιαφέρει να πάρουν PhD στην Ιστορία, να χαίρονται, θέλω, όταν θα κουνάνε τα σημαιάκια τους στην παρέλαση. Θα τους δώσω την Ιστορία του Κορδάτου όταν θα πάνε 18 και ας βγάλουν άκρη μόνες τους.

Για να ξαναγυρίσω σε αυτό που έλεγα στην αρχή, εμένα προσωπικά με ενόχλησε αφάνταστα ο φασισμός ο οποίος ήταν έκδηλος στις αντιλήψεις αυτών των ανθρώπων. Αυτό το «εσείς είστε αγράμματοι και εθνικιστές και δεν ξέρετε τι σας γίνεται», ενώ αυτοί ήταν « η ελίτ των πεφωτισμένων», οι οποίοι θεωρούσαν επιπλέον ότι είχαν και το αλάθητο του πάπα και όταν τους έστελναν διορθώσεις, κάνανε μόνο αυτές που θεωρούσαν οι ίδιοι αποδεκτές…….

Δεν πειράζει, περαστικά τώρα και όταν αποφασίσετε να δημοσιοποιήσετε το πόνημα σας, ειδοποιήστε μας …. Υπάρχουν και τόσοι δυσκοίλιοι.

1 comment:

Unknown said...

Η ιστορία είναι επιστήμη. Τώρα το αν είναι φασισμός ότι οι επιστήμονες ξέρουν καλύτερα... Τι να πω... πολύ πρωτότυπη άποψη. Πρέπει να μισούμε πολύ το Διαφωτισμό και τον Ορθό Λόγο σ αυτή τη χώρα. Και το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων δηλαδή. Καληνύχτα.

Φασίστα Γαλιλαίε....

(1. Δεν υπερασπίζομαι το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν το έχω διαβάσει άλλωστε. Το θέμα είναι βαθύτερο.
2. Ούτε οι "διορθωτές" έχουν το αλάθητο)