Monday, January 21, 2008

Ένα αρθράκι για την Καβάλα...




Πρώτα από όλα, να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη που θα καταχραστώ το χώρο του blog, θέλοντας να αναδείξω, ένα κατά τη γνώμη μου σοβαρό θέμα που προβληματίζει την πόλη στην οποία μεγάλωσα και διαμένω, την Καβάλα. Αλλά, ας μου επιτραπεί αυτή η παρασπονδία γιατί αν δεν το βγάλω από μέσα μου θα σκάσω... Πρώτα όμως, ας μου επιτραπεί να πω λίγα λόγια (για αυτούς που δεν ξέρουν και για κάποιο λόγο θα είχαν την περιέργεια να μάθουν) για την πόλη αυτή και τους κατοίκους της.

Η Καβάλα λοιπόν, είναι μια, αντικειμενικά πιστεύω, όμορφη πόλη. Η ομορφιά της οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα. Έχει ένα γραφικό λιμάνι, έχει τις Καμάρες (παλιό υδραγωγείο), το Κάστρο με τη συνοικία της Παναγίας που είναι ουσιαστικά η παλιά πόλη, το Ιμαρέτ, ένα αριστούργημα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το σπίτι του Μωχάμετ Αλί και για επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, αρκετό πράσινο με ένα κήπο, κάτω από το Δημαρχείο, ένα πάρκο δίπλα στη θάλασσα και το δασάκι της Παναγούδας, περίπου 15 λεπτά περπάτημα από το κέντρο. Απέναντι και σε απόσταση περίπου μιας ώρας είναι η Θάσος, ένα νησί με απίθανες και πολλές παραλίες και πολύ πράσινο. Μπορεί να φαντάζει ειδυλλιακή έτσι όπως την περιγράφω, αλλά σαν περιοχή έχει και πάρα πολλά προβλήματα.

Τα οποία, δεν διαφέρουν πολύ από τα προβλήματα που πάνω κάτω αντιμετωπίζουν όλες οι επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Δηλαδή, ανεργία, ρύπανση, ελλείψεις σε βασικές υποδομές, αλλοπρόσαλλη ρημοτομία και άλλα. Σε επίπεδο προσώπων, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το μεράκι, τη γνώση, το όραμα αλλά και την τόλμη να υλοποιήσουν κάποιες απαραίτητες αλλάγες που χρειάζονται για να την κάνουν καλύτερη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο σημερινός Νομάρχης και ο σημερινός Δήμαρχος (από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, αν αυτό λέει κάτι) δεν με έχουν πείσει ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πραγματικά ελπίζω και εύχομαι να με διαψεύσουν οικτρά.

Ας πω και δύο λόγια για τους κατοίκους της πόλης. Υπάρχει ένα προβληματάκι, όταν ζεις και μεγαλώνεις σε ένα τόσο (όπως το περιέγραψα παραπάνω) όμορφο περιβάλλον. Νομίζεις ότι θα κρατήσει για πάντα και εφησυχάζεις. Λες, στον εαυτό σου ''πω πω, τι ωραία που είναι εδώ, τα έχω όλα και βουνό και θάλασσα, τίποτα δεν μου λείπει'' . Είμαστε λοιπόν, φιλήσυχοι σε βαθμό...αφασίας. Με την παρέα μου, αναφερόμαστε στην Καβαλά, ως η Jamaica της Ελλάδας, με ότι συνειρμούς, καλούς ή κακούς μπορεί να έχει αυτή η παρομοίωση. Χρόνια τώρα, ακούω το εξής: '' Σε αυτή τη πόλη, δεν κινείται τίποτα'' και ως ένα βαθμό, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αλήθεια. Τον τελευταίο καιρό και με βάση κυρίως κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάτι πάει να γίνει.

Η πρώτη εδώ και καιρό, μαζική κοινωνική κινητοποίηση της πόλης έγινε για το θέμα της λιμνοθάλασσας Βάσοβα, μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους, προστατευόμενος υγροβιότοπος που η κυβέρνηση στο όνομα της (αρρωστημένης) ανάπτυξης θέλει να μετατρέψει σε αποθήκες καυσίμων!(βλέπε φωτο ** από το http://calledrama.blogspot.com/2006/07/blog-post_13.html) Η αντίδραση των συμπολιτών μου, ήταν όμως καθολική και το πράγμα φαίνεται να έχει κολλήσει! Τη θυμάμαι αυτή την πορεία! Έλαμπε όλη η πόλη! Από χαρά, από αποφασιστικότητα, από υπευθυνότητα, από κάτι ουσιαστικό, από κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς μας! Πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει...

Τις προάλλες, στον τοπικό τύπο, έσκασε ένα θέμα πάρα πολύ ανησυχητικό! Ετοιμάζεται εγκατάσταση εργοστασίου λιθάνθρακα στα ανατολικά της πόλης! Το εργοστάσιο θα παράγει 1600MW, το 1/3 των 5300MW που παράγονται στη χώρα με καύση άνθρακα. Μιλάμε δηλαδή για ένα τερατούργημα, που μαζί και με το εργοστάσιο των λιπασμάτων που υπάρχει ήδη στην περιοχή, θα μας θάψει μια και καλή! Μα καλά, εγώ θυμάμαι λίγο καιρό πριν, τον πρωθυπουργό της χώρας, να λέει ότι θα δοθούν κίνητρα και προτεραιότητα στην ανάπτυξη οικολογικών μορφών ενέργειας. Αυτό εννοούσε;!

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το παρακάτω: Στις 29/01 συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΗ και μεταξύ άλλων θα συζητήσει και το θέμα του μνημονίου συνεργασίας με την γερμανική εταιρεία RWE για την κατασκευή δυο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο λιθάνθρακα. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί, μετά το αρνητικό δημοψήφισμα των κατοίκων του Esdorf πήρανε τα εργοστάσιά τους και είπαν να τα βάλουν αλλού. (αντί να τα βάλουν εκεί που ξέρουν)... Η Καβάλα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, έχει στοχοποιηθεί λόγω (και εδώ είναι το πρόβλημα) πολιτικής αδυναμίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοικησής αλλά και λόγω του ότι θεωρείται ο νομός που δεν αντιδρά με την ένταση που αντιδρούν σε άλλα μέρη της χώρας! Σήμερα (21/01) γίνεται δημοτικό συμβούλιο, με το δήμαρχο να εισηγείται ψήφισμα αντίδρασης.

Για μένα το θέμα έχει δύο πολύ ξεκάθαρες όψεις. Ή καθόμαστε και την τρώμε ή όχι. Άμα κάτσουμε και τη φάμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, η Βάσοβα θα γίνει αποθήκη πετρελαίου στο άψε σβήσε και τα παιδάκια μας θα μπαίνουν στα ιατρικά βιβλία για τους πολύ ωραίους καρκίνους που θα αναπτύσουν. Για να μην γίνει αυτό λοιπόν, ούτε στη Καβάλα, ούτε και πουθενά αλλού, να σηκωνόμαστε σιγά σιγά από τις καρέκλες μας και τους καναπέδες μας, ε;

Υ.Γ. Αν κάνει τον κόπο κανείς Καβαλίωτης/σα (ή μη) και διαβάσει αυτό τα αρθράκι και ξέρει τίποτα παραπάνω για αυτή την υπόθεση ας κάνει το κόπο να πει δυο κουβέντες στα comments ή να αφήσει κάποιο link που μπορεί να ενδιαφέρει. Ευχαριστώ πολύ (και αν χρειαστεί) θα σας δω στην πορεία...

Υ.Γ. Μία άποψη της λιμνοθάλασσας για να έχετε μια καλύτερη ιδέα που θέλουν να κάνουν τις δεξαμενές τους....!--------------->


No comments: