Thursday, May 24, 2007

Α-α-α-αβραμόπουλος





Καμαρώστε βλέμμα πολιτικού με όραμα. Προσέξτε πόσο φυσικά και αβίαστα βγαίνει στον κο.Αβραμόπουλο το «σωστό» βλέμμα, το βλέμμα που λέει «ξέρω τι φταίει, ξέρω πως θα το λύσω, είμαι ταγμένος σε αυτό το σκοπό, πάντα για τον πολίτη».Και όλα αυτά με μια απλή κίνηση των οφθαλμών του.

Κατόπιν διαβάστε την συνέντευξη του από το link στο τέλος του κειμένου (όσοι αντέξετε, όσο αντέξετε κάντε μια προσπάθεια να την διαβάσετε όλη, έστω και μια διαγώνια ανάγνωση, πάρτε τη στην τουαλέτα που λέει ο λόγος). Και τώρα πείτε μου, αυτή η εκτενής συνέντευξη δεν είναι σαν να μετουσιώνει σε κείμενο το βλέμμα που προηγουμένως περιέγραψα; Εγώ προσωπικά και χωρίς να διαβάσω την συνέντευξη, με το βλέμμα και μόνο τα κατάλαβα όλα, αυτό το γεμάτο νόημα βλέμμα απάντησε σε όλους τους προβληματισμούς μου και «χόρτασε» την πνευματική μου πείνα. Μιλάμε για έπος κοινοτυπίας, πολιτικού marketing και αντίστοιχης «γλώσσας» που τα λέει όλα και δεν λέει τίποτα. Ο Πάγκαλος σίγουρα θα καμαρώνει για τον χαρακτηρισμό «ο κος.Τίποτας».

Προς θεού, δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κο.Αβραμόπουλο,. Μια χαρά δημιούργημα πολιτικού marketing είναι, με την φωτογένεια του, με το άσπιλο παρελθόν, με τον κεντρώο προσανατολισμό του (η μεγάλη δεξαμενή ψήφων), μια χαρούλα τον βρίσκω. Αν ήταν στην Αμερική (που θα έπρεπε, και για αυτόν και για εμάς) την θέση γερουσιαστή την είχε στο τσεπάκι του. Από τις θέσεις ευθύνης που τοποθετήθηκε, πέρασε και δεν ακούμπησε. Μόνο τα κάγκελα στους δρόμους άφησε ως πολιτικό έργο, ενώ έγινε και τραγούδι από τον Τζιμάκο. Και ενώ δεν ενοχλούσε και δεν τον ενοχλούσαν, μου βγαίνει καμαρωτός-καμαρωτός και μου αναγγέλλει Εθνική στρατηγική για την Υγεία και επανίδρυση του Ε.Σ.Υ.

Ναι εντάξει, και εγώ πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός αξίζει να σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα αλλά δεν το βγάζω προς τα έξω, σεβόμενος την ψυχική υγεία των γύρω μου αλλά και την σωματική μου ακεραιότητα. Πραγματικά προσέξτε την ποιότητα των εξαγγελιών του και την οφθαλμοφανή αποτελεσματικότητα των «τομών» που προτείνει (α, να μην ξεχάσω την παντελή απουσία παραδοχής προσωπικής και παραταξιακής ευθύνης για την υπάρχουσα κατάσταση, τόσο καιρό που είναι εκεί ο άνθρωπος ενημερωνόταν, τώρα ήρθε η ώρα για πράξεις).

Σύμφωνα με τον κο.Αβραμόπουλο το σύστημα υγείας νοσεί (έλα ρε Κολόμβε). Και τι χρειαζόμαστε για να βάλουμε τέρμα μια και καλή στα προβλήματα που ταλανίζουν το συγκεκριμένο σύστημα και κατ’επέκταση τον απλό πολίτη;

Α) Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε σίγουρα την ενεργό συμμετοχή του κου.Αβραμόπουλου, γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προκατόχους του, για αυτόν «ο χώρος της Υγείας, χώρος ιδιαίτερης ευαισθησίας και ενδιαφέροντος, κάθε άλλο παρά ως ναρκοπέδιο αντιμετωπίζεται, καθώς αποτελεί προνομιακό πεδίο για την ανάδειξη της προσφοράς στον πολίτη» (μα θαυμάστε πόσο διακριτικά περιγράφει ότι διοικεί μαγαζί γωνία και του δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί!)

Β) Να ξεριζωθούν «ορισμένα εγγενή λειτουργικά χαρακτηριστικά του τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως η ασυμμετρία στην πληροφόρηση και η προκλητή ζήτηση, που έχουν ως αποτέλεσμα ο χώρος να παρουσιάζει κάποιες στρεβλώσεις»(με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, και καθησυχάζουμε τον απλό πολίτη για την υφιστάμενη κατάσταση η οποία δεν έχει τα χάλια της τα μαύρα αλλά μόνο παρουσιάζει κάποιες στρεβλώσεις, ενώ με την-ως άλλος διαφωτιστής- χρησιμοποίηση όρων του στυλ «ασσύμετρη πληροφόρηση & προκλητή ζήτηση» του δίνουμε για πρώτη φορά να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.)

Γ) Να προβούμε σε προσλήψεις τουλάχιστον 20.000 νοσηλευτών παρακάμπτοντας ΑΣΕΠ και άλλες αντίστοιχες διαδικασίες (ε, εκλογές έρχονται, να μην εξασφαλίσουμε ότι θα ξαναβγούμε ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας..). Τώρα, το πώς συνδυάζεται η επιχειρηματολογία για ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία με την ταυτόχρονη διόγκωση του δημόσιου τομέα, μη μου θέλετε μασημένη τροφή, υπουργός είναι ο καημένος δεν είναι υπνωτιστής να σας τα «περάσει» την ώρα που βλέπετε τηλεόραση…)

Και επειδή κάθε καλή εθνική στρατηγική έχει και τους άξονες της, δεν θα μας άφηνε παραπονεμένους ο πολιτικός ταγός μας.

Το νέο Εθνικό δόγμα για την υγεία βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες:

Διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος,
Οικονομία στη διαχείριση των πόρων
Ανθρωποκεντρικός πολιτισμός Στην προσφορά υπηρεσιών.

Ε μα είναι δυνατόν να μην το ρίξεις δαγκωτό σε αυτόν τον άνθρωπο; Αλλά βέβαια, ουδείς προφήτης στον τόπο του. Είναι απίστευτο το πόσο «κούφια» είναι τα λόγια του. Πραγματικά, δοκιμάστε στον τίτλο «Εθνικό δόγμα για την Υγεία» να αντικαταστήσετε το «Υγεία» με οποιονδήποτε άλλο δημόσιο τομέα (και την μεγάλη πλειοψηφία του ιδιωτικού) και πείτε μου δεν είναι εκπληκτικό το πόσοι ταιριάζουν οι άξονες αυτοί σε κάθε περίσταση; Το one size fits them all καταδεικνύει την σε βάθος γνώση του αντικειμένου από την πλευρά του κου.Αβραμόπουλου.

Μας τα παίρνουν που μας τα παίρνουν χωρίς να μας ρωτήσουν (εισφορές ΙΚΑ). Μας αναγκάζουν-παρότι μας τα παίρνουν-να ξαναδώσουμε και στις ασφαλιστικές. Να γινόμαστε κάθε μέρα θύματα ελεεινών υπηρεσιών και αυταρχικής συμπεριφοράς γιατρών-δημοσίων υπαλλήλων. Και δεν αντιδρούμε. Πρέπει να τεστάρουν και από πάνω τις αντοχές μας με τις αβραμοπουλικές τομες;
Ας τον κάνουν πρεσβευτή καλής θελήσεως στον ΟΗΕ. Ας τον κάνουν αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Unicef. Ας τον βάλουν να παρουσιάζει παιχνίδια Bingo την Κυριακή μετά την Εκκλησία (στο target group γυναίκα άνω των 65 παίζει μπάλα μόνος του). Εμείς τι φταίμε; Ήμαρτον ρε σείς (Γεωργίου speaking)


Και για κλείσιμο,σύνθημα αναρχικών στον τοίχο του γηπέδου του Πανιωνίου
"Φοράμε κουκούλες, γιατί στην ρουφιανιά είσαστε μανούλες"

1 comment:

Anonymous said...

Test....