Friday, June 22, 2007

Δοκίμιο περι Γελοιότητος και "Ανωμαλίας"


Το παρόν κείμενο εντάσσεται σαφέστατα στην κατηγορία «ότι θυμάμαι χαίρομαι». Αλλα είναι γεγονός, ότι είναι καιρός τώρα που θέλω να σχολιάσω την γελοιότητα με την oποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τον «Θεσμό» που ακούει στο όνομα «Eurovision». Ο διαγωνισμός αυτός καθ’ αυτός δεν έχει τίποτα το κακό γιατί απλούστατα δεν έχει (και δεν θέλει να έχει) καμία σοβαρότητα. Το πώς καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε μέγιστο εθνικό θέμα είναι ένα απο τα παράδοξα της φυλής. Οπως πολύ εύστοχα σχολίασε κάποιος αν υπάρχε Πανευρωπαικός Διαγωνισμός Πορδής και τον κερδίζαμε είναι σίγουρο ότι καμιά πεντακοσαριά Ελληνες κρετίνοι θα βγαίναν στην Ομόνοια με σημαιάκια για να πανηγυρήσουνε το «νέο εθνικό έπος».

Θα μου πεί κάποιος «εσύ δεν βλέπεις?»: Σαφώς, Πίτσα, μπύρα και λοιπά παρελκόμενα αλλα και με την ίδια σοβαρότητα που βλέπω και το Je t’ aime της Πάνια. Εχουν καμιά μεγάλη διαφορά? Δεν νομίζω. Ούτε έχω δεί τα κανάλια να σχολιάσουν τον Vas-Vas και την γυναίκα-Μαραντόνα. Οι κολοσσοί της δημοσιογραφίας δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με αυτά, αλλα όταν ο Μεταξόπουλος (πατήρ, υιός ούτε που θυμάμαι) και η Θώδη (μεγάλες προσωπικότητες που σφράγισαν την ελληνική τέχνη με την παρουσία τους) έβγαιναν και έλεγαν περι ομοφυλοφιλίας στην Eurovision τους κάνανε «πρώτη μούρη στο Καβούρι». Μα είναι δυνατόν?

Αν θες να κράξεις κάτι, κράξτο για τον σωστό λόγο. Πές ότι είναι κίτς μην ψάχνεις να βρείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οταν ο άλλος φοράει φτερά στο κεφάλι σαν Παγώνι το θέαμα είναι απλώς γελοίο και δεν υπάρχουν άλλες διαστάσεις (μην τρελαθούμε). Αλλα όταν είσαι βασιλικότερος του βασιλέως (ή αλλιώς γελοιότερος του γελοίου) δεν σε πέρνει ρε φίλε, άραξε και μην κάνεις σχόλια. Είναι το παγώνι λιγότερο γελοίο απο την Θώδη ή τους Μεταξόπουλους? Μεταξύ μας πολύ αμφιβάλλω.

Θα μου πείς είναι και η δημοσιότητα στην μέση: Αν δεν βγείς να πείς, οτι ανοησία σου έρχεται στο κεφάλι πως θα δικαιολογίσεις την παρουσία σου στην TV? Πως θα πάρεις θέση στις διάφορες επιτροπές ταλέντων? Πρέπει να είσαι και λίγο νούμερο, αλλιώς πως θα ταυτιστεί μαζί σου η κότα που βλέπει τηλεόραση?

Καθονται λοιπόν τα νούμερα και σχολιάζουν στα κανάλια αν ο ένας ή ο άλλος είναι αδερφή ή οτι άλλο είναι τελος πάντων. Σε νοιάζει ρε φίλε? Χέρι σου έβαλε? Η ήρθε στο κρεβάτι σου? Αλλα μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουν για κανα μήνα τα κανάλια τσάμπα ειδήσεις. Εν έτη 2007 οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός αποτελλούν ακόμα θέμα συζήτησης απο τα κανάλια. Δηλαδή μια Eurovision αυστηρώς straight θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον? Μπα!!! Τα ίδια χάλια θα είχε. Ασε που μπορεί να ήταν λίγο πιο βαρετή.

Αλλα όπως και να το κάνεις είναι απο τα λίγα πράγματα στα οποία μπορεί να έρθουμε και πρώτοι σαν χώρα (12 points) αρα πρέπει να έχει και κάτι απο κρεμμύδι, τζατζίκι και ποδαρίλα απο τσαρούχι....αλλιώς άδικος ο κόπος. Να είναι αντάξιο της Ελληνικής Λεβεντιάς βρε παιδί μου.

No comments: